Taxikáři v pondělí ráno zablokují pražskou magistrálu

07.02.2016 11:07

Taxikáři se v pondělí časně ráno chystají blokovat pražskou magistrálu, může jich být i několik stovek. Jednání Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) s magistrátem ztroskotala loni v listopadu, chce proto použít nátlakovou cestu. Řidiči požadují, aby Praha zrušila maximální povolenou cenu za kilometr jízdy taxi a ustoupila od přezkoušení řidičů z cizího jazyka a místopisu. Vadí jim také to, že jeho úředníci nekontrolují řidiče, které si zákazníci objednávají přes mobilní aplikace.

Taxikáři v pondělí ráno zablokují  pražskou magistrálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální stávka taxíků, kterou svolala Asociace koncesionářů v taxislužbě. Důvodem je nezájem o řešení problému taxi ze strany primátorky Krnáčové a ministra financí Babiše

Řidiči taxi mají sraz na Strahově, odkud se kolem 5:00 přesunou na magistrálu. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) si tím berou Pražany jako rukojmí. Pořadatelé protestu oponují, že pojedou ještě před začátkem pondělní ranní dopravní špičky.

Taxikáři prý nedodali potřebné doklady

Taxikáři demonstrovali už loni v létě, vozidla tehdy omezila provoz v centru. Hrozbu demonstrace 1. září odvrátil slib primátorky, že do konce roku zvýší maximální cenu za kilometr jízdy v taxislužbě. To se ale nestalo. Podle úřadu nesou vinu sami taxikáři, kteří nedodali potřebné podklady. Magistrát požadoval, aby stanovili standardy, tedy například třídu a stáří vozidla, a vyčíslili reálné náklady.

Podle předsedy AKT Daniela Tarljovského magistrát s asociací nekomunikuje. Primátorka nesouhlasí, jednání skončila podle ní kvůli tomu, že asociace k nim nedodala podklady. Úřad také vylučuje to, že by mohl zakročit proti nelegálním taxislužbám. Zakázat je může jen ministerstvo dopravy a úředníci nesmějí neoznačená vozidla kontrolovat.

Praha má dlouhodobé problémy především s nepoctivými taxikáři. Podle informací magistrátu je v metropoli 2 000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4 600 evidovaných vozidel a téměř 5 500 řidičů. Část řidičů jezdí pro konkrétní taxislužbu, většina získává zákazníky přes dispečink. Největší z nich, Taxi Praha, s protestem nesouhlasí. Podle jejího jednatele Patrika Altmana tlumočí asociace názor jen menšiny řidičů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…