Týden, kdy se roztrhl pytel s průzkumy. Srovnali jsme, komu jednotlivé agentury věří

19.10.2013 15:48

Za týden touto dobou bude téměř rozhodnuto - o politickém směřování země pravděpodobně na další čtyři roky. Fakt, že se každou hodinou blíží předčasné volby, byl znát i na smršti předvolebních průzkumů, které se objevily v posledních několika dnech. Víme, které agentury předpokládají spíše silný nástup komunistů a které na základě jiných údajů věří spíše ve velký úspěch hnutí ANO Andreje Babiše. Víme více také o neradostném osudu ODS a o nekončícím napětí mezi lidovci a členy hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Týden, kdy se roztrhl pytel s průzkumy. Srovnali jsme, komu jednotlivé agentury věří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Hned v pondělí přichází CVVM s výsledkem šetření, z něhož vyplývá, že celá třetina občanů našeho státu souzní se sociálně-demokratickým názorem. K liberálním názorům má nejblíže třiadvacet procent dotázaných a sedmnáct procent se shodně přiklání ke konzervatismu a k ekologické politice. Jedenasedmdesát procent občanů v daném průzkumu také uvedlo, že by stát měl zajistit práci každému, kdo chce pracovat.

Komunisté nebo Babiš: Kdo je silnější?

Současně s tím však průzkumy ukazují, že krátce před volbami oslabuje právě sociální demokracie, kterou v předčasných volbách zřejmě čeká vítězství. Otázkou zůstává, jak drtivé bude. Čísla agentury Media Research ukazují na dvaadvacetiprocentní vítězství sociální demokracie. Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše by podle průzkumu uveřejněného 16. října získalo 16,9 procenta hlasů. Třetí KSČM se podle agentury může těšit na zisk 11,8 procenta a čtvrtá TOP 09 na podporu 9,6 % voličů. Za pozornost stojí, že Media Research předpovídá absolutní pád 0DS, která by mohla skončit se ziskem 5,5 procenta. Občanské demokraty by předběhl jak Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury (8,2 %), tak KDU-ČSL se ziskem 6,2 procenta. Spojené síly ČSSD a KSČM by podle těchto údajů nedaly dohromady sněmovní většinu.

Průzkum PPM Factum z počátku tohoto týdne naznačuje poněkud jinou situaci. Výrazně totiž favorizuje komunisty. ČSSD zůstává na prvním místě i podle údajů PPM Factum se ziskem 22,8 procenta hlasů, ale komunisté stojící na pozici druhé nejsilnější strany na sociální demokraty dotírají silou, měli by 17,1 procent hlasů. Do pozice třetí nejsilnější strany PPM Factum pasuje TOP 09 s 13,2 procenty a čtvrté hnutí ANO s 12,1 procenty. Páté místo patří ODS se 7,2 procenta a do sněmovny by se jako poslední díky zisku 5,9 procenta dostala i KDU-ČSL. Tomio Okamura se svým hnutím Úsvit přímé demokracie zůstává podle tohoto průzkumu před branami Poslanecké sněmovny.

Pád vládnoucí strany: ODS pravidelně až pátá

O slábnoucí síle předpokládaného vítěze - ČSSD - svědčí i průzkum agentury SANEP. Sociální demokraté podle tohoto průzkumu skončí se ziskem 24,5 procenta hlasů. Na druhém místě je KSČM s 16,9 %. Tady se agentura SANEP v zásadě shoduje s výsledky agentury PPM Factum. Na třetím místě dlí TOP 09 se silou 11,2 procent. Čtvrté místo zaujímá hnutí ANO Andreje Babiše s 9,1 procenty a až pátá se v průzkumu objevuje ODS se ziskem 8,3 %. Na šestém a sedmém místě se podle SANEPu nacházejí KDU-ČSL a SPOZ shodně s 5,8 procenty hlasů.

Čísla agentury STEM zařazují za vítěznou sociální demokracii (25,9 %) hnutí miliardáře Andreje Babiše se ziskem 16,1 procenta. Ještě v září STEM sociálním demokratům předpovídal třicet procent a Babišovu hnutí jen sedm a půl procenta. Na třetím místě stojí KSČM v síle 13,3 procenta a čtvrtá končí TOP 09 s 11,5 procenty. ODS je i podle agentury STEM až pátá v síle 8,6 procenta a na posledním šestém místě může do sněmovny vstoupit senátor Tomio Okamura s Hnutím přímé demokracie (5,9 %). Ještě v září přitom Okamurovo hnutí získalo podle průzkumu agentury STEM jen 2,5 procenta.

Lidovci a Okamura: Napětí do poslední chvíle

Průzkum agentury Median také naznačuje slábnoucí pozici ČSSD (25,5 %), druhá končí Komunistická strana Čech a Moravy v síle 16 procent. O třetí a čtvrté místo se dělí TOP 09 s hnutím ANO se ziskem 13 %. Na pátém místě končí ODS s 8 procenty, lidovci s 6 a lidovci s rovnými pěti procenty.

Agentura TNS Aisa, která vypracovává průzkumy pro Českou televizi, tvrdí, že se vítězem voleb stane ČSSD se ziskem 28,5 procenta, na druhém místo stojí se shodnou silou komunisté a hnutí ANO (12,5 procenta). Čtvrtá TOP 09 podle TNS Aisa získá 11 procent voličů a ODS odevzdá svůj hlas jen 6,5 procenta voličů. Do sněmovny by vstoupila ještě KDU-ČSL s rovnými 6 procenty a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury s rovnými 5 procenty.

Varování prezidenta Zemana

Sečteno a podtrženo, všechny agentury se shodují v tom, že ve volbách zvítězí ČSSD. Její vítězství však nebude tak silné, jak se mohlo zdát ještě před měsícem. Opačný názor naznačují jen čísla agentury TNS Aisa. Ta předpokládá vítězství sociální demokracie v síle 28,5 procenta. Na dalších místech už tak jasná shoda nepanuje, Zatímco agentury PPM Factum a SANEP pasují na stříbrnou příčku komunisty, agentury STEM a Media Research pasují na druhé místo spíše stranu Andreje Babiše ANO. Agentura Median jejich síly vidí dokonce jako zcela vyrovnané. Na čtvrtém místě znovu shodně u agentur končívá TOP 09 a až páté místo zůstává ODS, která podle všeho nedosáhne ani na dvouciferný volební výsledek. Nakonec otázkou zůstává i to, zda se ve sněmovních lavicích objeví politici KDU-ČSL nebo představitelé hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Zároveň je však dobré mít na paměti slova prezidenta Miloše Zemana, jenž dává opakovaně najevo, že průzkumům předvolebních nálad nevěří, neboť se často liší od konečného výsledku voleb. Na ten si budeme muset počkat ještě týden, nejméně do sobotního podvečera 26. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…