V ČSSD prý vážně diskutují o regulaci nájemného. Už je to neudržitelné, říká Maláčová

07.02.2020 10:43

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) kvůli zdražování bytů a zvyšujícím se nájmům zvažuje regulace nájemného. „Stát s tím něco musí dělat, protože už je to neudržitelné,“ sdělila pro Právo ministryně.

V ČSSD prý vážně diskutují o regulaci nájemného. Už je to neudržitelné, říká Maláčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

„Bydlení se stává ve všech velkých městech luxusem. My se v tuto chvíli velmi seriózně bavíme v sociální demokracii o regulaci nájemného, myslím si, že deregulace nebyl správný krok,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Ceny nových bytů v Praze za posledních pět let vzrostly téměř o dvojnásobek, výrazně vzrostly i v Brně a v dalších městech. Zájem o nájemní bydlení proto roste, vlastní bydlení si řada lidí nemůže finančně dovolit.

Podle Maláčové je proto třeba jednat rychle. „Musí se začít stavět městské nebo státní nájemní byty, protože to je jediný nástroj, jak si mohou obce nebo stát hlídat, co se v těch bytech děje. Je potřeba se bavit i o přísné regulaci Airbnb. Turisté patří do hotelů, nikoliv do bytů. Je to také o větší státní podpoře družstevnictví,“ uvedla ministryně.

Regulace vysokých nájmů se však nelíbí ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (ANO), poukazuje na údajná negativa, která s sebou přináší. „Regulace nájemného byla v ČR do roku 2011. Důsledky řešil Ústavní soud i Evropský soud pro lidská práva. S důsledky regulace se potýkáme dodnes. Kvůli regulaci ná­jemného docházelo k brzdění oprav, nedocházelo k modernizaci bytů,“ uvedla pro Právo Dostálová.

Regulace nájmů byla podle ní navíc i jednou z příčin nadměrné privatizace bytového fondu v obcích.

Komunistům, kteří menšinovou vládu podporují, by regulace nájemného po vzoru Berlína nevadila.

Český stát zakazoval vyšší než stanovené nájemné již mezi lety 1991 a 2012. Deregulace nájemného začala v roce 2007, skončila v Česku v roce 2012. Týkala se zhruba 700 tisíc domácností. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

13:25 Fico málem zemřel kvůli Ukrajině. Bulharský prezident zasáhl

Bulharský prezident Rumen Radev označil vítězství Ukrajiny nad Ruskem za „nemožné“ a připomínal, že …