Zeman v ČT stíral Moravce: Nechte si své komentáře od věci, ubíráte čas

17.01.2013 22:20

Česká televize odvysílala první debatu, kde byli již pouze dva kandidáti na prezidenta. Miloš Zeman zde několikrát pokáral moderátora Václava Moravce, Karel Schwarzenberg vysvětloval, proč mu „ani Rakušané nerozumí německy“.

Zeman v ČT stíral Moravce: Nechte si své komentáře od věci, ubíráte čas
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Hybernia se konala debata dvou finalistů prezidentské volby. Moderoval Václav Moravec

Miloš Zeman z počátku vytkl svému oponentovi vládní odpovědnost za amnestii Václava Klause. Je to ale „drobný, až středně velký nedostatek“, protože o amnestii pouze nebyl informován, a tak se nedá říct, že ji úplně schválil.

Strefil se i do občanských demokratů v případném zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem. „Přeji vám to a přeji to i panu Kalouskovi. TOP 09 se stane rozhodující pravicovou stranou, zatímco ODS, přestože vás nyní podpořila, klesne do pravicových odpadků,“ prohlásil.

Zato Schwarzenberg ironicky poděkoval a jal se vysvětlovat situaci v největší koaliční straně ODS, v níž se ještě před nedávnem objevili „rebelové“, kteří odmítali daňový balíček, na němž se většina strany shodla. Nyní je například Ivan Fuksa místopředsedou představenstva Českého Aeroholdingu. Podle předsedy TOP 09 ale nejde o korupci nebo „prostituci“.

„Pokud najmete dívku, která se prochází po ulici, a najmete ji na určité tělocvičné úkony, je to opovrženíhodné chování,“ vysvětloval. Tato situace je ale spíše posílení partnerských vztahů – jako když partnerka nechce ony úkony provádět, ale dostane náhrdelník, a tak začne. „Toho času jsem členem vlády, a tudíž jsem solidární s vládou,“ dodal také Schwarzenberg s tím, že kdyby se dostal na Hrad, stal by se nadstranickým.

Zeman nešetřil ani moderátora

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

To však kritizoval Zeman – jak je možné tolerovat vládu jako ministr, ale jako prezident ji náhle kritizovat? Do řeči mu chtěl vskočit moderátor Václav Moravec, ale bývalý premiér se ohradil. „Za jednu minutu skončím a pak se mě zeptejte na cokoliv,“ prohlásil a poznamenal, že jako moderátor by si možná měl své komentáře nechat od cesty.

Poté Zeman vysvětloval, jak by přistupoval k prezidentskému vetu – raději by se nejprve snažil zákon dopředu ovlivnit, například v Poslanecké sněmovně, a až pak by k němu přistoupil. Postup, kdy je zákon pouze vetován, je podle něj alibistický. Schwarzenberg by si raději pozval daného ministra k sobě na Hrad.

„Dosud jsem vás měl celkem rád, ale už mě to začíná přecházet,“ reagoval na to s úsměvem Zeman. „Čemu říkáte předvádění se v parlamentu? Jestli si myslíte, že prezident je fíkus nebo oleandr, který občas zalijete, a tím to končí…“ Podle něj je naopak právem a povinností prezidenta vyjádřit svůj názor v parlamentu.

Přitom Václav Klaus byl během svého prezidentování pouze dvakrát ve sněmovně a dvakrát v Senátu. „Za deset let hlava státu v parlamentní demokracii téměř nepromluví…,“ děsil se Zeman statistik. Do toho vstoupil moderátor, zda by při přílišném zasahování prezidenta šlo stále o parlamentní systém? „Vaše poznámka byla jako obvykle vtipná a jako obvykle od věci,“ odvětil na to Zeman.

Schwarzenberg piluje češtinu četbou

Následně kandidáti odpovídali na aktuální témata, která se jich týkají. Současný prezident Klaus například uvedl, že jeho nástupcem by měl být někdo, kdo pobýval v České republice. Jenže Schwarzenberg žil poměrně dlouho v Rakousku a vrátil se až po revoluci. „Venku jsem nepobýval dobrovolně,“ vysvětloval. „Je známo, jaký zde vládl systém. A bohužel ten systém měl velké předsudky vůči lidem, kteří měli jméno jako já.“

Jazyk si podle svého názoru zachoval celkem dobře. Dal si totiž za úkol přečíst každý týden jednu českou knihu. Českou hymnu prý umí. „Já jsem jistému Václavu Klausovi mladšímu musel odvětit, že já jsem tuto hymnu zpíval v době, kdy on ještě ani nebyl narozen,“ pošťouchl syna prezidenta.

Zeman vysvětloval podporu například od poslance ODS Borise Šťastného a tvrzení, že ho podporuje tzv. kmotr Tomáš Hrdlička. „Tomáše Hrdličku ani Borise Šťastného jsem nikdy neviděl,“ uvedl. „Vzdor různým stranickým doporučením svobodní lidé, a díky bohu, že žijeme v demokracii, mohou hlasovat podle své vůle,“ poukázal na různá doporučení, kdo má koho volit.

Na závěr lehce postrčil svého oponenta prý ani ne kritikou, ale bonmotem. „Moji rakouští přátelé mi říkali, když jsem tam nedávno byl: My mu nerozumíme ani německy,“ řekl s úsměvem. Na to v podobně odlehčené notě odpověděl i Schwarzenberg: „Mají naprostou pravdu. Protože já brblám.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…