Oleg Gubin: Bohuslav Sobotka ustál závažné tajné hlasování sociálních demokratů

27.08.2013 21:41

Prezident Miloš Zeman pohrozil, že pokud by po říjnových předčasných vznikla koalice ČSSD + TOP 09, nejmenoval by předsedou vlády ani Bohuslava Sobotku, ani Miroslava Kalouska. Jejich koalice by podle Zemana byla zradou na voličích. Sám Sobotka ovšem vzápětí možnost koalice s TOP 09 vyloučil. Cílem strany je napravit škodlivé pravicové reformy a prosadit fungující demokratický stát.

Oleg Gubin: Bohuslav Sobotka ustál závažné tajné hlasování sociálních demokratů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Volební program o jedenácti zásadních bodech přijal Ústřední výkonný výbor ČSSD, nejvyšší orgán strany mezi sjezdy. Během jeho jednání proběhlo závažné tajné hlasování, jímž ÚVV rozhodl, koho strana v případě úspěchu v říjnových volbách doporučí jako příštího premiéra. Sobotka získal 86 ze 151 možných hlasů. Nadpoloviční většina však byla méně výrazná než na březnovém ostravském sjezdu. Pro Sobotkův úspěch byl zřejmě rozhodující konsensuální postoj při nedávném hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka v Poslanecké sněmovně.

ANO Andreje Babiše a Okamurův Úsvit jsou velkými otazníky

Souhlasím s místopředsedou sněmovny a ČSSD Lubomírem Zaorálkem, že v nadcházejících sněmovních volbách je třeba se obávat nepopsaných a nečitelných stran. Velkým varováním budiž Věci veřejné, které při minulých volbách měly řadu zastánců. Připomenu Jiřího Hanáka v Právu, jehož komentáře a sloupky mají mnohdy smysl i obsah.

Z nepopsaných stran se ANO Andreje Babiše prezentovala již v loňských krajských volbách. Napoprvé s nulovým efektem. Letos Babiš koupil vydavatelství českých nejčtenějších novin a jako leader strany se obklopil zajímavými spolupracovníky. Nejznámější jsou odbornice na evropskou problematiku Věra Jourová, herec a bývalý diplomat Martin Stropnický i novinář Martin Komárek. Podle Jourové by ANO „jen v největší nutnosti“ bylo ochotno spolupracovat s ČSSD. Přitom je Jourová její bývalá členka a někdejší náměstkyně Jiřího Paroubka v době jeho ministrování na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Obdobným příkladem je Úsvit přímé demokracie senátora Tomio Okamury, v jehož řadách – podle senátorových slov – jsou zejména úspěšní a známí lidé z regionů.

Jana Bobošíková  –  dáma posedlá vysokými funkcemi

Zajímavě se vyvíjí situace v Suverenitě Jany Bobošíkové. Bývalá europoslankyně a původně šikovná novinářka nyní láká k návratu do politiky exprezidenta Václava Klause. Ten se ke svému případnému angažování dosud zásadně nevyjádřil. Dalším adeptem spolupráce je bývalý člen ODS a Klausův přítel Boris Šťastný. Kývne-li nakonec Klaus, může Suverenita těžit z rozvalu ODS a získat hlasy jejích zklamaných voličů.

Jana Bobošíková je nepochybně schopná manažerka, ale jeví se jako dáma posedlá vysokými funkcemi. V roce 2008 kandidovala za KSČM na prezidenta a o pět let později znovu, tentokrát již s podporou své Suverenity. V prvním kole přímé volby získala 2,39 procent platných hlasů, nejméně ze všech devíti kandidátů.

Postoj SPOZ vyvolává rozpaky

Rozpaky vyvolávají některé výroky čelných členů Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ). Její bývalý předseda Vratislav Mynář, nynější hradní kancléř, by ve volbách rád kandidoval na čelné pozici zlínské kandidátky, pokud mu toto místo vedení SPOZ nabídne. Mynář uvedl, že jako každý občan České republiky má právo volit a být volen. S tím souhlasí i prezident Miloš Zeman. Mynářova kandidatura je prý věcí jeho svobodného rozhodnutí. Tímto stanoviskem ovšem prezident poskytuje munici všem svým kritikům. Ti mu budou připomínat, že při Mynářově uvedení do funkce kancléře zdůrazňoval „plný pracovní úvazek, 24 hodin denně“. Čelná pozice ve volbách s takovým úvazkem příliš neladí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…