Vaše věc: Islámský stát popravil dvě ženy za čarodějnictví

30.06.2015 15:04

Radikálové z teroristické organizace Islámský stát (IS) na východě Sýrie v provincii Dajr az-Zaur setnuli hlavu dvěma ženám, které obvinili z čarodějnictví. Podle syrské organizace pro lidská práva jde o první ženy, které IS tímto způsobem popravil. Setnutím hlavy popravil IS již zhruba 3000 lidí, z toho 2000 civilistů.

Vaše věc: Islámský stát popravil dvě ženy za čarodějnictví
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Záběr na modlitebnu Islámského státu

Obě ženy byly popraveny se svými manželi setnutím hlavy za to, že se pokoušely používat magii k léčení lidí…

Dle syrské organizace pro lidská práva jde o vůbec první popravu žen na území Sýrie, a IS tímto krokem tedy prolomil další tabu. Nicméně je třeba také zmínit, že například v saudské Arábii je poprava za tento absurdní trestný čin vcelku běžná a k popravě za čarodějnictví zde dochází téměř každý rok.

Jejich myšlení je někde na úrovni 15. století

V Evropě probíhaly čarodějnické procesy nejmasivněji v 15. – 18. Stoletím a vyžádaly si přes 300 tisíc lidských životů. Poslední soudní proces, kdy byla žena obviněna z čarodějnictví, se konal v Belgii v roce 1950 a byl spíše jakousi úsměvnou epizodou. Obviněné ženě nehrozilo upálení, ale naopak ona žádala po sousedech, kteří ji obvinili z čarodějnictví, o náhradu škody za pomluvu.

IS tímto svým korkem opět ukazuje, ovšem stejně jako Saudská Arábie, že jejich myšlení je někde na úrovni 15. století. Původní smysl trestání čarodějnictví tkvěl v zabránění „pohanských vlivů“ do křesťanství (či islámu). Těchto procesů se však pochopitelně v průběhu středověku velmi zneužívalo, např. při řešení osobních sporů apod. O to těžší je pochopit, k čemu jinému než k vyvolávání strachu slouží tyto procesy ve 21. století, kdy náboženství (jakékoli) může být ovlivňováno třeba globalizací či informační svobodou, kterou poskytuje internet, hůře však již paní, která někomu podává k tišení rýmy odvar z bylin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.