Ideolog tepal do vlastních řad. Poslanci ČSSD jen žvanili

10.11.2011 20:56

POLITOLOGOVÉ Prázdné fráze, předčítání úryvků z knih mnohdy prokládané recitací. I takový byl obsah projevů při parlamentních obstrukcích ČSSD, které vejdou do učebnic politologie. Sociální demokraté ovšem schytali za nepřipravenost kritiku z vlastních řad, která bývá bolestivější.

Ideolog tepal do vlastních řad. Poslanci ČSSD jen žvanili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanců ČSSD ve sněmovně

Politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie, která velmi úzce spolupracuje s vedením sociální demokracie, totiž pokáral poslance za nepřipravenost a především za vyprázdněnost projevů.

TÉMA: Obstrukce

Podle Jelínka občas na plénu zaznívaly hodně plytké projevy anebo se opakovaně předčítaly stejné materiály, které si poslanci stáhli z internetu. „To se možná dalo udělat líp a zajímavěji. Co by pro českou realitu bylo nejzajímavější, by bylo srovnání českých reforem a toho, jak jsou podobné věci upraveny v jinde v Evropě. K tomu mají poslanci své expertní poradce, mají možnost obrátit se na Parlamentní institut. Ale tady se postupuje podle zásady,účel světí prostředky," uvedl pro Aktuálně.cz.

Psali jsme:
Filip zpucnul koalici: Chová se totalitně a porušuje zákony
Za blbost politiků nemají lidé platit, hájí Jandák obstrukce
Modří senátoři příště zasáhnou a omezí sněmovnu. Kubera se zasnil
Komentátor Práva: Cílevědomá ČSSD a Nečas zajíkající se zlobou
Politolog: Že je Huml nevyspalý, je mi líto. Ale Ústavní soud bych nezatěžoval

Hrozná úroveň

S Jelínkem v zásadě souhlasí také politolog Zdeněk Zbořil. "Viděl jsem některé projevy a opravdu až na pár světlých výjimek je řečníci ze strany ČSSD neměli připravené. Hrozná úroveň," hodnotí Zbořil obstrukční přednesy ze strany ČSSD. Politolog se ale pozastavil nad Jelínkovým hodnocením z jiného úhlu. Každý ví, že Masarykova demokratická, dříve dělnická akademie, je myšlenkovou platformou ČSSD. "Jelínek asi chce dokázat, že s nimi není tak spjatý, jinak si to nedokážu vysvětlit," uzavřel.

Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně připomíná obecnou zásadu. „V takovýchto vypjatých chvílích, kdy je na činnost parlamentu upřena větší mediální pozornost než obvykle, je vhodná lepší sebeprezentace a příprava na ni a k tomu mohou pomoci i stranické think tanky," soudí Mareš.

Další názory politologů k aktuálním tématům ZDE

Všehochuť

Během sněmovního ,,Maratonu" zazněly projevy nejrůznějšího druhu „ Jedno mnoha Baťových psaných mouder je: 20 roků se uč, 20 roků dělej a 20 roků uč ty druhé," poučoval poslanec Jiří Krátký (ČSSD).

Jeho kolegyně Miroslava Strnadlová zase použila přirovnání pro ministra financí Kalouska při projednávání důchodové reformy.

„Když máte v kapse kabátu peníze a část z těchto peněz si přendáte do druhé kapsy. Množství peněz v kabátě se nezměnilo, jenom bohužel ta druhá kapsa je velmi dobře zašitá a vy si třicet let nebudete moci pro tyto peníze do své kapsy šáhnout."

Citovaly se bonmoty jako v případě Václava Neubauera. „Spisovatel Mark Twain tvrdil, existují tři druhy lží. Lži, zatracené lži a statistiky. Přesnější by ale bylo do třetího stupně lží zahrnout spíše jiný obor - reklamu. Skoro každá reklama totiž lže, více či méně přehání, některé informace zdůrazňuje, jiné naopak neuvádí. Příkladem může být nejmenovaná firma vydávající své čokoládové výrobky za zdravou a lehkou svačinku plnou mléka. O tom, že jsou plné cukru a tuku, takže se po nich tloustne a kazí se zuby, ale samozřejmě pomlčí."

Kategorie útočných výpadů spadá tradičně do portfolia Davida Ratha. „Nyní jsme byli svědky toho, že tady ministr financí urazil poslance opozice, a co kdyby tedy poslanci opozice nyní prohlásili ministra financí, jako to udělal on, za drzého spratka a šli mu dát pár facek?"

Sváteční řečníci

Ke kvalitě proslovů přispěli podle Jiřího Koubka FFUK sváteční řečníci. „Někteří poslanci se za celý rok objeví u pultíku jen minimálně a pak to má pochopitelně dopad na jejich přednes. Jako v případě poslance Pavla Ploce (za více než rok měl ve sněmovně jen 9 proslovů pozn. redakce), který výslovností slova rating jen nahrál ministru Kalouskovi na smeč," připomíná Koubek jeden z mediálně nejcitovanějších bodů obstrukčního týdne. Především je ale třeba zdůraznit, že parlamentní obstrukce patří ke standardním nástrojům a jako takové jsou zcela legitimní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Dále čtěte:
Obstrukce. Na tvrdé metody si musíme zvykat, říká Klausův tajemník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…