Komentátor Práva: Cílevědomá ČSSD a Nečas zajíkající se zlobou

08.11.2011 9:59

Ve zcela jiném světle, než je její mediální obraz rozhárané party, se představila ČSSD během téměř týdenní obstrukce. Snad jen ve volební kampani v roce 1998 byla podle komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova tak cílevědomá a disciplinovaná. Naopak premiér Petr Nečas odhalil tvář muže zajíkajícího se zlobou vůči levici.

Komentátor Práva: Cílevědomá ČSSD a Nečas zajíkající se zlobou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek během vystoupení ve Sněmovně

Média s oblibou líčí sociální demokracii jako rozháranou partu, v níž se do sebe zakusují sobotkovci a haškovci, a tím vyčerpávají veškerou energii. Téměř týden trvající obstrukce, kterou se nejsilnější parlamentní strana snažila co nejvíce zbrzdit přijetí vládních reforem, však ukázala ČSSD zcela jinou.

Sledujeme téma Obstrukce

„Snad jen ve volební kampani v roce 1998, před prvním vítězstvím a sestavením menšinové vlády, byla sociální demokracie tak cílevědomá a disciplinovaná," hodnotí ve svém komentáři pro deník Právo Alexandr Mitrofanov. Vyzdvihuje přitom dva nezpochybnitelné lídry této operace, jimiž byli Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek, jimž významně pomáhal Jeroným Tejc.

Psali jsme:
Socialisté jednotně: Až budeme u moci, Nečasovy "nehumánní" reformy zrušíme
Ať jdou do p*dele, ulevil si po 70 hodinách obstrukcí oranžový poslanec
Okamura kritizuje občany: Pořád si stěžují a pak nejdou volit. A diví se

Kalouskův dvojí metr

„Nastavili tón, který postrádal hrubost a přitom tepal velmi důsledně," upozorňuje komentátor a chválí i ostatní poslance ČSSD, že se snažili dělat vše, co bylo v jejich silách. Jeden z nich, bývalý skvělý sportovec Pavel Ploc, poskytl záminku ke sžíravému sarkasmu ministru financí Miroslavu Kalouskovi, když přečetl v připraveném projevu slovo rating tak, jak se píše.

Komentátor v této souvislosti upozorňuje, že Kalousek neměří všem stejně. Když na sjezdu jejich společné strany zvěstoval z tribuny dnešní poslanec TOP 09 Pavol Lukša, že jejich strana získá ve volbách trojciferný výsledek, nešel ho zpražit, že by to muselo být leda sto procent. Možná proto, že už tehdy věděl, že z KDU-ČSL, o jejíž sjezd šlo, zběhne spolu s ním k TOP 09.

Nečas na konci obstrukce nevydržel

Z koalice byl vidět především šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura, který patří ke stoupencům pevné pravicové ruky. „Nemůže však převýšit svého nadřízeného, předsedu strany a vlády Petra Nečase. Ten se krotil téměř po celou dobu obstrukce, až na samém konci nevydržel - a díky za to. Konečně mohli lidé vidět skutečného Nečase. Muže zajíkajícího se zlobou vůči levici," konstatuje Mitrofanov.

K věci:

Schváleno jako po másle. Po týdnu obstrukcí vláda zvítězila 

Věšíte lidem bulíky na nos, okřikl Nečas ČSSD. Sněmovna mluví a mluví 

Hubu nám nezacpete, hřímal Zaorálek. Šikanujete sněmovnu, vrátil Nečas 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…