Strčil Andrej Babiš ČSSD do drtičky?

20.03.2014 17:35

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uprostřed tohoto týdne pořádně přitlačil na pilu ve vztahu ke koaliční sociální demokracii především ostrou kritikou přístupu ČSSD k rezortu zdravotnictví. Jeho pověst zdatného hospodáře pomohla jeho hnutí přeskočit ve volebním průzkumu rivala, ale politolog Oskar Krejčí upozorňuje, že do půl roku musí Andrej Babiš přijít s konkrétními výsledky, jinak pozice jeho hnutí začne slábnout.

Strčil Andrej Babiš ČSSD do drtičky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš neochabuje ve svém úsilí přesvědčit voliče o tom, že on a jeho hnutí ANO jsou těmi pravými, na které je třeba sázet. Uprostřed týdne se zostra pustil do koaličního partnera ČSSD ohledně zdravotnictví. Prohlásil, že premiér i ministr zdravotnictví na něj naléhají, aby přisypal do rezortu peníze, které by nahradily výpadek ze zrušených regulačních poplatků. On ale chce systémové změny a především odtajnění smluv zdravotních pojišťoven o poskytování a úhradě zdravotní péče.

Jeho vyhlášení doplněné o rýpnutí, že Richelieu českého zdravotnictví Marek Šnajdr si v něm udržuje vliv díky přátelům z ČSSD, budí dojem, že zatímco on chce šetřit, ČSSD se chová rozpočtově nezodpovědně, chce jen peníze do rezortu, aniž ji zajímá, kam se ztrácejí, a nezabývá se jejich rozkrádáním. S námitkami jako pečlivý strážce státní pokladny zareagoval i na záměr ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka podporovaného premiérem Bohuslavem Sobotkou na miliardovou státní podporu OKD, pokud bude provozovat těžbu na Dole Paskov až do konce roku 2016.

Ani hnutí ANO zatím žádné systémové řešení nepředstavilo

Ve světle Babišovy mediální aktivity proto ani nepřekvapily aktuálně zveřejněné výsledky Centra pro výzkum veřejného mínění. Podle březnového volebního modelu by hnutí ANO volilo 28 procent lidí, zatímco ČSSD jen 24 procent. Přitom ještě únorové šetření přineslo takřka opačné výsledky, kdy za vítěznou sociální demokracií s 28 procenty skončilo hnutí ANO s 25 procenty. V duelu dvou podobně silných koaličních partnerů tak začíná mít navrch hnutí ministra financí nad stranou předsedy vlády.

„Základní definice toho sporu je, že v květnu máme evropské volby. Ty strany, i když tvoří vládní koalici, se musí vůči sobě vymezit, aby se volič mohl dobře rozhodnout,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Oskar Krejčí a nediví se, že útok šéfa hnutí ANO mířil na ČSSD přes zdravotnictví.

„Když vám někdo řekne, že to chce systémové řešení, tak má pravdu, protože tato země je řízena velmi chaoticky. Ale jaké systémové uspořádání? To je ta základní otázka. Co vlastně hnutí ANO za těch pár týdnů, co je u moci, představilo jako systém? Nepředstavilo vůbec nic,“ upozorňuje profesor Krejčí.

Před evropskými volbami se potřebují i koaliční partneři vyprofilovat

A dodává, že když někdo řekne, že ve zdravotnictví je nepořádek a začne ho kritizovat, tak má vždy pravdu. „Vždy se dobře kritizuje ten rezort, za který nenesete odpovědnost. A jestliže dostane hnutí ANO zodpovědnost za Ministerstvo zdravotnictví, tak na devadesát procent tu situaci také nemůže zvládnout. Protože celé to zdravotnictví je postaveno kvůli těm radikálním liberálním reformám jako černá díra,“ konstatuje politolog Oskar Krejčí.

Momentální pnutí mezi partnery ve vládě nijak nepřekvapuje sociologa Jana Herzmanna, řídícího partnera stejnojmenné firmy. „Musíme si uvědomit, že hnutí ANO má patrně velmi ambiciózní cíle jak pro volby do Evropského parlamentu, tak na podzim pro komunální a senátní volby. A aby tyto ambice mohlo realizovat, tak se potřebuje v rámci vládní koalice nějakým způsobem vyprofilovat, zviditelnit a upozornit na sebe v co možná největší míře,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Herzmann.

Babišova snaha zviditelnit se, že on je ten jediný správný hospodář

Tím, že je hnutí ANO postaveno na podpoře spíše středových než levicových voličů, tak zcela přirozeně hledá témata, která jsou těmto voličům blízká. „K těm rozhodně patří opatrné zacházení se státními prostředky, a ne nadměrně vysoká podpora sociálního typu. Takže to, co se nyní děje, je celkem přirozený odraz toho, že sice sociální demokracie a hnutí ANO jsou koaličními partnery v této vládě, ale současně jsou nejvýraznějšími soupeři v nadcházejících trojích volbách,“ tvrdí sociolog Jan Herzmann.

Ze strany sociální demokracie žádná razantní reakce na Babišova slova nepřišla. „Beru to spíše jako snahu se zviditelnit v tom duchu, že on je ten správný – možná dokonce jediný – hospodář, který tady chce s veřejnými zdroji pracovat zodpovědně,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz vyjádření Andreje Babiše předseda Senátu a člen předsednictva ČSSD Milan Štěch s tím, že samozřejmě teprve za čas se ukáže, jak se bude dařit hospodařit rezortům i jiných ministrů, třeba právě i z hnutí ANO.

ČSSD si ponechala rezorty, na které lze kdykoli střílet

„Spíš to hodnotím, že to je od pana Babiše takové drobet nekolegiální, protože pokud má konkrétní návrhy, tak by je měl předkládat ve vládě. A ne mít obecné prohlášení, v němž jsou skryté útoky na partnery, kteří s ním tvoří vládní koalici. Ale je to jeho styl, možná že tímto způsobem vybudoval to své podnikatelské impérium včetně mediálního prostoru, který má. Ale do veřejného dění to moc stability vnášet nebude, pokud bude takhle pokračovat,“ myslí si Milan Štěch.

Podle politologa Oskara Krejčího nahrává Andreji Babišovi a hnutí ANO i rozdělení rezortů. „Sociální demokracie až dodatečně zjistila, že propagandisticky jsou dva rezorty, na které můžete kdykoli střílet – je to zdravotnictví a školství. Ty jsou ve stavu, kdy se opravdu změnily v černé díry. A jejich efektivita klesá, i když tam navyšujete peníze. Naopak pan Babiš si z titulu ministra financí může zatím hrát na zodpovědného hospodáře. S tím se ale dlouho nevydrží, pak musí být výsledky, pozitivní výsledky,“ podotýká profesor Oskar Krejčí.

Předseda hnutí ANO má agresivní způsob seznamování se s rezortem

Všímá si i způsobu, jak se předseda hnutí ANO v politice orientuje. „Kdybych měl charakterizovat taktiku Andreje Babiše, tak on se učí, poznává terén formou kritiky. Třeba zkritizuje olympijský výbor za to, že utrácí, oni poděkují a řeknou přesně, jak to financovali. A on pak už mlčí, už se s tím projektem seznámil. Tento poněkud agresivní propagandistický způsob seznamování se s rezortem je nezvyklý, před volbami navíc i užitečný, ale za půl roku už to nebude fungovat. Pak už musí říct ´tohle jsem udělal´, a ne ´tohle chci udělat',“ říká pro ParlamentníListy.cz Oskar Krejčí.

Podle jeho odhadu by prestiž hnutí ANO měla vrcholit na podzim. „Do té doby mu ta rétorika vystačí, do té doby ještě nebude muset skládat účty. Je to mimochodem pro něj velmi výhodné, protože ještě senátorské volby i volby do místních zastupitelstev by ho měly držet nahoře. Ale pak už musí přijít konkrétní účtování. Ti lidé už budou chtít vidět výsledky, mají na to právo a na to jsou ti politici, aby něco předvedli, ne aby něco říkali,“ připomíná politolog.

Sobotka má plnou hlavu jiných starostí, a tak Babišovi chybí soupeř

Podle sociologa Jana Herzmanna je navíc momentálně ČSSD oproti hnutí ANO znevýhodněna. „A to proto, že pan premiér Sobotka jako jediný možný současný výrazný mluvčí sociální demokracie má mnoho jiných starostí včetně těch s mezinárodní situací a Ukrajinou a nemá tolik kapacity vyjadřovat se k těmhle – z hlediska nadcházejících voleb – zásadním tématům. Ale nemám pocit, že by sociální demokracie byla pasivní. Zdá se mi, že zejména její jednotliví sektoroví ministři se snaží poměrně aktivně zasahovat do dění ve státě a přicházet se svými náměty,“ poukazuje Jan Herzmann.

I proto nesouhlasí s tím, že by „nepolitik“ Andrej Babiš válcoval politické matadory z ČSSD. „Ale faktem je, že pan Babiš umí vystihnout jádro komunikace a dobře i jednoduše ty věci podat. Ale je tak trochu umělé říkat si, jestli je, či není politik, protože on se velmi rychle učí v té politice pohybovat. A já nevím, kterým okamžikem máme někoho označit, že už je politik, nebo ještě není politik. Rohodně si ale nemyslím, že na to je potřeba sedět dvacet let v Parlamentu,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Herzmann.

Možná si přeje berlusconizaci české politiky

Předseda Senátu Milan Štěch navíc upozorňuje, že to, co říká Andrej Babiš a co vyznívá jako kritika ČSSD především v oblasti zdravotnictví, říkají i sociální demokraté. „Byl jsem na pondělním koaličním jednání a v tom, co říkal pan ministr Němeček, i co tam připomínkoval pan Babiš, byla de facto shoda. Jen možná pan Babiš to říkal ne proto, aby se ty věci řešily, ale aby měl nějakou mediální přípravu, respektive nějaké předpolí k tomu, aby ten mediální boj mohl spustit,“ zamýšlí se předseda Senátu.

„Ale čím dál víc se začínám domnívat, že mu snad ani nejde tolik o to, aby byly výsledky, ale aby mohl své koaliční partnery, v tomhle případě sociální demokracii, nějak snižovat a napadat. Jako by mu šlo spíš o to vést nějaký politický zápas s cílem dosáhnout nějaké maximální voličské podpory. A pak nevím, co si přeje. Možná nějakou berlusconizaci české politické scény,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Milan Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…