Uprchlíci a Zeman: Andrej Babiš něco zkouší. Co kdyby...

09.09.2015 7:11

POLITOLOGOVÉ. Je největším příjemcem eurodotací, přesto kritizuje evropské instituce. Obviňuje Evropskou komisi za to, že přichází s nesmysly, i když eurokomisařkou za Česko je jeho bývalá místopředsedkyně Věra Jourová a v Evropském parlamentu má nejpočetnější frakci. A navrhuje zapojení NATO do ochrany vnější hranice Evropské unie, i když to aliance nemá v náplni práce, což by mu mohl osvětlit ministr obrany Martin Stropnický z jeho hnutí. A navíc je vicepremiérem a ministrem financí, tedy představitelem vlády členského státu Evropské unie. Řeč je o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který po řadě politiků pochopil, že téma migrace může přinést politické body, a tak se zapojil do kritiky Evropské unie.

Uprchlíci a Zeman: Andrej Babiš něco zkouší. Co kdyby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš přichází na jednání zastupitelského klubu ANO 2011 na pražský magistrát

Anketa

Chcete Andreje Babiše za předsedu vlády?

26%
74%
hlasovalo: 5940 lidí

„Nekritizuji to, že se vymezuje vůči evropským institucím, ale musí mít nějakou argumentaci. Nemůže přece vystupovat jako nějaký pan Vopěnka, který se opře o plot a začne říkat tajné pravdy o světě. Andrej Babiš musí vystupovat podle toho, v jakých je funkcích, jeho argumenty musí být promyšlené,“ prohlásil politolog Jan Kubáček na novou strategii Andreje Babiše.

Nechce být pátým kolem u vozu

Od podpory Evropské unie přešel šéf hnutí ANO pružně, jak už je pro něj typické, když se změní veřejné klima, ke kritice její migrační politiky. „Je to téma, které rezonuje společností a mohlo by ho reálně ohrozit, protože zajímá každého. Uvědomuje si, že toto téma drží Miloš Zeman, snaží se z něj vyzískat Václav Klaus, vyjadřuje se k němu Úsvit i další, bojí se, aby si ho neosvojila například ODS, a on nezačal být tím pátým kolem u vozu, tím, který je poslušný a nehájí dostatečně český zájem,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog. Podle něj to Andrej Babiš dělá z pudu sebezáchovy.

Šéf hnutí ANO se snaží utopit sociální demokraty a lidovce

Téma migrace pomohlo prezidentu Miloši Zemanovi získat zpět své ztracené příznivce, může tedy přilákat další voliče i hnutí ANO? „Andrej Babiš je v situaci, že se mu nepodaří přilákat deset procent nových voličů, pokud nedojde k nějakému naprosto dramatickému selhání nějaké politické konkurence hlavně nalevo. Je dnes ve fázi, že potřebuje hlavně udržet počet svých stoupenců, aby se nezačali ohlížet někam jinam,“ je přesvědčen Kubáček, že si chce Babiš hlavně udržet své dosavadní sympatizanty. „A snaží se v tématu migrace utopit sociální demokracii a lidovce. Zkrátka by on zůstal jako ten rozumný, racionální, varující politik, na jehož slova dojde,“ dodává. A protože jeho slova jsou tak obecná, logicky na ně prý dojít musí.

Babiš se chce trochu opticky vydělit od vlády

Vicepremiér a ministr financí prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že Evropa a celý vyspělý svět zatím v řešení nejvážnější imigrační krize za poslední desetiletí úplně selhává. „Myslet si, že tu bude jednotná imigrační politika, je naivní, dublinské dohody jsou nesmyslné, protože nefungují. Vidíme, s jakými nesmysly přichází Evropská komise,“ prohlásil Andrej Babiš v souvislosti s povinnými kvótami. Podle Kubáčka šéf hnutí ANO využívá situace, kdy veřejnost má pocit, že politici na migrační vlnu nereagují dostatečně aktivně, ofenzivně. „Že buď nekonají, nebo jsou pouze pasivními diváky a přijímají do značné míry recepty Evropské unie, to znamená brát cizince automaticky bez jakéhokoli výběru,“ konstatuje. Navíc si prý Andrej Babiš uvědomuje, že jde o dlouhodobé téma, protože se dá očekávat, že když Německo vyslyšelo nátlak a přijalo více uprchlíků najednou, budou přicházet násobně větší skupiny a kauza bude narůstat. „Proto si chce Babiš trochu vyvázat ruce, opticky se vydělit od vlády, aby neztratil stoupence a případně přilákal nespokojené středové voliče,“ prohlásil politolog.

Babiš mluví jinak než jeho europoslanci

Otázka je, jak se s touto změnou vypořádají ti politici z hnutí ANO, kteří jsou více eurounijní, jako například europoslanec Pavel Telička, eurokomisařka Věra Jourová nebo ministr obrany Martin Stropnický. „Babišův krok je naprosto cílený, ale samozřejmě překvapil, protože Pavel Telička a další zahraničněpolitičtí představitelé a europoslanci jsou velmi eurounijní, velmi liberální a velmi otevření. Je zajímavé, že Babiš uvažuje a mluví jinak než jeho evropská frakce,“ upozornil Jan Kubáček. Bude podle něj zajímavé sledovat další kroky v hnutí ANO, zda bude docházet k nějakému názorovému střetu, nebo Babiš zavelí a tak bude. Ale je přesvědčen, že kdyby měl šéf hnutí ANO volit mezi tím, aby jeho hnutí bylo početné, funkční a stále platilo dominantně jeho slovo, a tím, jaká bude v hnutí personální šíře, samozřejmě upřednostní funkčnost a svou pozici. „Dovedu si představit, že pokud by někteří setrvale hájili opačný postoj, což si nejsem jistý, protože na tomto tématu se dá najít rozumný kompromis pro obě dvě strany, dovedu si představit, že by je obětoval,“ míní. Ale dopadne to podle něj tak, že eurofrakce bude mlčenlivá, bude působit v Evropském parlamentu a nebude se k tématu nijak vyjadřovat. „A dohodne se nějaký způsob soužití, že něco bude pro Brusel a něco bude pro domovského voliče,“ dodal.

Opičí se po prezidentovi

Místo nesmyslných povinných kvót pro přerozdělování uprchlíků nabízí Babiš jiný recept. Uzavřít hranice Schengenu, zabránit vstupu migrantů na evropský kontinent nejlépe pomocí velkých záchytných táborů na pobřeží Středozemního moře, například v Turecku, které by byly pod kontrolou OSN, byť i tahle mezinárodní organizace je podle českého vicepremiéra neschopná a paralyzovaná. Nejspíš by ji, stejně jako Evropskou unii, bylo potřeba řídit jako firmu. „O uprchlických táborech u Středozemního moře mluvil i prezident Miloš Zeman, Babiš do značné míry opakuje jeho názory. Ale u něj postrádám to samé, co u prezidenta: neříká, jaký bude reálný návrh řešení, ale na rozdíl od Miloše Zemana mu to prochází,“ upozornil politolog.

Když říká Babiš nesmysly, tak se to snese

Janu Kubáčkovi na Andreji Babišovi nejvíc vadí fakt, že sděluje všeobecné recepty, ale nemluví konkrétně. „Záměrně, aby nemohl být chycen za slovo, aby nemohl být konfrontován, mluví velmi obecně, jako kdyby to vyprávěl někde na ulici. Chybí tomu ty pověstné detaily,“ kritizuje, že tak by neměl mluvit vicepremiér a ministr financí, předseda hnutí, který má nejpočetnější eurofrakci a který má dlouhodobě nejsilnější podporu v zemi. „Hlavně nechápu, že tak může mluvit šéf strany, který má ve svém hnutí ministra obrany. Co dělá proto, aby aktivita NATO byla dynamičtější, adresnější, aby se společně s EU soustředila na ochranu vnějších hranic?“ ptá se Jan Kubáček. Kdyby stejně mluvil politik za jinou stranu, tak si ho prý mnohá média podají a budou si vychutnávat jeho nepřipravenost a neprofesionalitu. „Ale když to říká Babiš, který říká mnohé, tak se to snese,“ prohlásil. Předseda ANO podle něj shrnuje na tisíc způsobů všechny kritiky světa, které tady padly v posledních patnácti letech, ale chybí tomu řešení.

Jako premiér by si s obecnými frázemi nevystačil

Zatím takové jednání šéfovi hnutí ANO prochází, ale politolog upozorňuje, že tak vysokou míru tolerance, aby mu tak lehce procházelo říkání všeobecných neurčitých frází, zatím neměl žádný aktivní český politik. Jak dlouho to může Andreji Babišovi procházet? „Do té doby, dokud bude mít absolutní slovo v hnutí ANO, dokud s ním nikdo nepůjde do střetu, nikdo nebude zpochybňovat jeho recepty a dokud o tomto rozporu nebudou psát jeho média,“ říká Kubáček. Ale pokud se splní Babišův cíl, a to stát se po příštích sněmovních volbách premiérem, vystačí si jen s obecnými frázemi? „Samozřejmě, že ne, byl by pod obrovským tlakem,“ je přesvědčen politolog Jan Kubáček.

Podpoří Zemana, nebo taky ne. Ale Babiš sám prý nechce být prezidentem

Téma uprchlíků názorově sblížilo Andreje Babiše, který v přímé volbě prezidenta v roce 2013 podpořil Karla Schwarzenberga, s postojem současné hlavy státu. Dnes nevylučuje, že by jeho hnutí při příští prezidentské volbě v roce 2018 mohlo podpořit Miloše Zemana, pokud se rozhodne znovu kandidovat. V rozhovoru pro Hospodářské noviny připustil, že to nemůže vyloučit. Ale před několika dny jako možného prezidentského kandidáta ANO jmenoval ministra Martina Stropnického. Co tedy platí, kromě toho, že prý určitě nebude kandidovat na Hrad sám? Což také není jisté, vždyť kdysi tvrdil, že nechce být předsedou hnutí ANO, později zase ministrem financí. „Bude to odvislé od toho, co pro něj bude pragmaticky výhodné,“ soudí Jan Kubáček. „Myslím, že to Babiš vyhodnotí tak, že nasadí někoho přinejmenším do prvního kola přímé volby, aby mohl strategicky vyjednávat o podpoře ve druhém kole. To je pro něj naprosto nejtaktičtější, všechny varianty jsou ale otevřené, záleží na tom, jaký profit z toho bude mít,“ prohlásil politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…