Zaorálek jednal s prezidentem Íránu. O konfliktech v regionu i o uprchlících

07.09.2015 20:41

Pokud máme najít politické řešení konfliktů na Blízkém východě, musíme spolupracovat a Írán musí být součástí tohoto řešení. Prohlásil to dnes český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po svém jednání s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Při schůzce hovořili zejména o situaci v regionu, o terorismu, aktivitách Islámského státu, utečenecké krizi, ale i o restartu diplomatických a ekonomických vztahů Íránu a Česka.

Zaorálek jednal s prezidentem Íránu. O konfliktech v regionu i o uprchlících
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

Ministr s sebou totiž přivezl početnou podnikatelskou misi.

"Shodli jsme se s panem prezidentem, že pokud chceme řešit utečeneckou krizi z tohoto regionu, je potřeba se zaměřit na její základní příčiny, tedy válečné konflikty v Sýrii a Iráku," prohlásil Zaorálek. „Evropa není sama o sobě schopná tu situaci (v Sýrii) změnit, to není v našich silách,“ dodal. Právě Írán by proto podle něj mohl při hledání východiska v Sýrii sehrát klíčovou úlohu.

Umožní to mimo jiné červencové uzavření dohody o omezení jaderného programu. Díky ní se pro Írán ukazuje cesta k větší otevřenosti a spolupráci s Evropou a konkrétně i s Českem. Íránští politici jsou si vědomi, že země potřebuje změnu, podotkl dále český ministr. „Politici jsou otevření do budoucna se bavit o leckterých otázkách, které jsme si ještě nedávno nedokázali představit, že bychom se o nich s Íránem bavili,“ dodal.

"Dnes je Írán skutečně stabilní zemí, to můžeme vidět všude tady kolem sebe. Írán je bezpečná země, která rovněž dokázala působit jako určitý štít proti terorismu a takzvanému Islámskému státu," řekl šéf české diplomacie. Pokud jde o spolupráci Íránu s ČR, s prezidentem Rúháním se Zaorálek shodl, že "základem musí být určité společné hodnoty, ke kterým se budeme hlásit". "Pan prezident mluvil o tom, že to jsou hodnoty lidské důstojnosti, že to jsou určité společné principy, které by nás měly spojovat navzdory tomu, že máme různé systémy a hlásíme se k různým náboženstvím," dodal ministr.

Padesátka zástupců českých firem v Íránu o víkendu sondovala terén pro nové obchody

Jednání s íránskými představiteli byla podle šéfa české diplomacie velmi vstřícná a nemluvilo se během nich o chronickém problému, který česko-íránské vztahy dlouhodobě zatěžuje. Tím je perské vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE) z Prahy, kvůli němuž Írán v roce 1998 odvolal z ČR svého velvyslance. „Nemusíme lámat přes koleno věci, které nejsme schopni vyřešit dnes, a můžeme postupovat tam, kde nám to prostor umožňuje,“ řekl k tomu Zaorálek.

Padesátka zástupců českých firem v Íránu o víkendu sondovala terén pro nové obchody, které se budou moci plně rozvinout po očekávaném zrušení mezinárodních ekonomických sankcí vůči Teheránu. Kromě politiky byla proto během Zaorálkovy návštěvy Íránu často řeč o tom, jak napravit pošramocené obchodní vztahy. I íránští politici totiž přiznávají, že objem vzájemného obchodu je naprosto neuspokojivý a že je třeba to změnit. „Ministr financí mluvil o reformách, mluvil o tom, že jsou si vědomi toho, že země není schopna dlouhodobě žít v izolaci a rozvíjet úspěšnou ekonomiku,“ uvedl Zaorálek po dnešním setkání s ministrem financí Alím Tadžebníjou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…