Zemanův nový návrh: ČSSD by měla mít strach

02.09.2013 6:17

POLITOLOGOVÉ Menšinová vláda ČSSD tolerovaná komunisty. Takové doporučení dal prezident Zeman během svého nedělního vystoupení na Primě. Podle politologa Lukáše Jelínka by to pro ČSSD bylo nejefektivnější řešení. Zdeněk Zbořil však "socany" varuje: Aby ČSSD mohla snít o menšinové vládě, musí získat alespoň 30 procent. Pokud její výsledek bude hubený, nezbývá než jednat o koalicích a vítěz je pak jasný: Miloš Zeman.

Zemanův nový návrh: ČSSD by měla mít strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Prezident Miloš Zeman, který byl jediným hostem pořadu Partie na TV Prima, k možné situaci po předčasných volbách zopakoval svůj dlouholetý názor, že pro nejsilnější stranu by bylo nejlepší sestavit jednobarevnou menšinovou vládu.

Takový kabinet by se pochopitelně musel opírat o sněmovní hlasy jedné či více stran. Přirozeně se nabízí, aby takovým subjektem byla KSČM, jejíž podpora v posledních letech navíc roste. „I samotné KSČM bych doporučil čtyřletou mezifázi, kdy by tolerovala, zdůrazňuji tolerovala, nikoliv podporovala, vládu, ale necpala by se do ní,“ řekl v Partii prezident republiky.

Jelínek nevidí rozdíl mezi podporou a tolerancí

Politolog Lukáš Jelínek pro ParlamentníListy.cz zprvu uvádí, že nevidí rozdíl mezi tolerováním a podporou případné menšinové vlády. „První věcí je, že nadstranický prezident nemá co které politické straně radit,“ rýpnul v úvodu politolog do Zemana.

„V obecné rovině si myslím, že menšinová vláda sociální demokracie je neefektivnější řešení, a to s podporou dalších politických stran, které k tomu budou ochotné. Pro ČSSD by bylo vhodné, aby nabídla možnost tolerovat svoji vládu vícero subjektům a nebyla závislá pouze na jednom,“ doporučuje Jelínek.

Ten se zároveň domnívá, že Miloš Zeman už myslí na další kroky. „Nechci slyšet trávu růst, ale nevím, zda Miloš Zeman neplánuje nabídnout sociální demokracii, aby s komunistickou stranou podepsala něco jako opoziční smlouvu. To je přesně model způsobu vládnutí, který je velmi problematický a ČSSD ani jiná strana by se do něho pouštět neměla,“ soudí politolog.

Vyhovuje ČSSD menšinová vláda?

„Nicméně podpora sociálně demokratické vlády ve sněmovně KSČM by bylo řešení, které by odpovídalo současným náladám ve společnosti i jakémusi efektivnímu vládnutí, které bude potřeba v naší zemi nastolit,“ souhlasí s prezidentem Lukáš Jelínek.

Na druhou stranu je otázkou, zda tato varianta vyhovuje i sociální demokracii. Jednobarevná vláda sice umožňuje plnit volební program nerozmělněný koaličními dohodami, zároveň ale odpovědnost za veškeré kroky nese sama jediná vládnoucí strana.

Politolog Zdeněk Zbořil se obává, že sociální demokracie prezidentovu radu neposlechne. „Je tam pořád silná skupina, která spíš s Milošem Zemanem bojuje, než aby se s ním snažila dohodnout. Pokud jde o samotný názor na menšinové vládnutí, Zeman ho říká dlouhodobě. Takový názor měl dokonce i v době před podpisem opoziční smlouvy,“ míní Zbořil.

Zeman se asi inspiroval rakouským modelem

„Prezident si je vědom, že koaliční vlády se nejen špatně sestavují, ale většinou nemají ani dlouhého trvání a z nějakých důvodů se rozdělí. Zatímco menšinová vláda má jistou naději vydržet, protože si podporu musí někde vydobýt a neustále ji musí obnovovat,“ konstatoval politolog.

Podle doktora Zbořila se prezident Zeman inspiroval rakouským modelem, kde přes třicet let vládla sociální demokracie a lidová strana. „Je to jeho známý názor, a když to říká v této situaci, strategicky uvažuje, že pokud by se KSČM dostala víc na oči veřejnosti, musela by se k něčemu zavázat a také by na ni padaly chyby či omyly menšinové vlády. Během čtyř let by se pak mohlo ukázat, zda se komunisté adaptovali na listopadový politický systém, nebo je strana odsouzená k věčnému vysedávání ve sněmovně bez jakéhokoli vlivu i odpovědnosti,“ uvažuje Zdeněk Zbořil.

„Teď půjde o to, jaké stanovisko zaujme samotná ČSSD, která se začíná chovat obdobně jako ODS, ač ještě ani nemá sílu se nechat morálně zkorumpovat a nemá ty milenky a další aféry – ty se možná časem objeví – a je tam dobrá rada drahá,“ soudí politolog.

Úspěch socialistů mohou snížit nové strany

Zdeněk Zbořil je přesvědčen, že v souvislosti s předčasnými volbami měl jedinou promyšlenější strategii prezident Zeman. „ČSSD se najednou začala obávat, že její úspěch nebude takový, jak ho předpokládali a může tam mít počátek nějaký nepředvídatelný vývoj, kdy nedojde jen k posílení pozice Miloše Zemana ve státě, ale posílí jeho vliv na politiku různých politických stran,“ odhaduje.

Dojde-li k úspěchu některých zatím malých politických stran na úkor sociální demokracie, může se prý stát, že budou k Miloši Zemanovi všichni utíkat jako k autoritě.

Může dojít na dohodu s TOP 09

Najde ČSSD odvahu sestavit jednobarevnou menšinovou vládu? „Hodně záleží na volebním výsledku. Jestliže snili o 35 i 40 procentech a teď se ukazuje, že mohou mít 25 i méně, strašně to situaci ovlivní. To by znamenalo, že by ČSSD musela zvolit klasickou koaliční vládu a dohadovat se s kde kým. A to včetně TOP 09. Sice to všichni popírají, ale víme, že po volbách se vždycky odehrávají věci, o kterých před tím politici neradi mluvili,“ nemá iluze Zbořil.

„Jestli ale ČSSD získá alespoň těch třicet procent, bude si moct dovolit uvažovat o menšinové vládě s podporou nějakých stran. Dokonce i těch nových, které se mohou do Poslanecké sněmovny dostat v rozmezí pěti až deseti procent,“ dodává pro server ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…