Kandidátka do sněmovny Jenisová (KDU-ČSL): Reálnou hrozbou pro tuto zemi je její ovládnutí oligarchou

07.07.2017 15:34

Starostka Terezie Jenisová a čtyřka na kandidátce KDU-ČSL a STAN přikládá velký význam nejen blížícím se sněmovním volbám, ale i tomu, kdo se příští rok stane prezidentem. Navzdory své kandidatuře a nesourodé koalici by do konce svého volebního období ráda dovedla všechny plánované investice v Třeboni do co nejpokročilejší fáze. Zevrubně jsme se ale věnovali i záměru města o zápis třeboňské rybniční krajiny na seznam UNESCO, o což radnice usiluje již více než deset let.

Kandidátka do sněmovny Jenisová (KDU-ČSL): Reálnou hrozbou pro tuto zemi je její ovládnutí oligarchou
Foto: archiv starostky
Popisek: Terezie Jenisová, starostka města Třeboně, kandidát KDU-ČSL do Sněmovny

V čele radnice jste čtvrtým rokem. Co se za vašeho působení ve funkci změnilo?

Připravuje se najednou celá řada investic. Nepracuje se pouze na jednom záměru, ale chceme být připraveni realizovat plány v dlouhodobějším horizontu i vzhledem k možným zdrojům financování. Do projektů se zapojuje širší veřejnost, spolupracujeme s odborníky na danou problematiku. Než začneme záměr zpracovávat, sbíráme příklady z praxe v jiných městech a obcích. Městské společnosti se podrobily auditům, nastaven byl nový systém jejich řízení. Po všech stránkách efektivnější. Je to vše o spolupráci širšího vedení města. Snažíme se o větší otevřenost, součinnost s různými institucemi, kontakty s partnerskými městy. Jednoduše nejsme obklopeni jen čtyřmi zdmi. Větší důraz na sociální problematiku pak přikládám zejména své osobě.

Co byste ráda ještě stihla do konce volebního období, jaký je váš největší cíl?

Dovést všechny plánované investice do co nejpokročilejší fáze – jsou to výstavba zimního stadionu, přestavba bývalé radnice pro potřeby ZUŠ, zásadní rekonstrukce Bertiných lázní, výstavba koupaliště na pláži u Světa a za důležité pokládám také nastartovat projekt seniorského bydlení. Vzhledem k systému zdravotní péče zajistit ve městě její fungování pro obyvatele, a to pokud možno ve všech odbornostech. Není to sice povinností obce, ale je to čím dál víc potřeba. A pak je tu otázka zápisu na seznam UNESCO, která by měla být dořešena.

Z uskupení, která se dostala do zastupitelstva, skončila v opozici pouze ODS společně s jedním zastupitelem za TOP 09, a byla tak vytvořena široká koalice stran KDU-ČSL, ČSSD, KSČM a Společně pro Třeboň a ANO 2011. Jak byste spolupráci uvnitř koalice hodnotila? Jak obtížné je najít shodu při projednávaní návrhů či samotném hlasování?

Po volbách mají politická uskupení vůli domluvit se, každý přináší svou invenci do společné práce. Postupem času a s vývojem různých záměrů se vůle ke kompromisu snižuje. Ukázalo se, že pevným jádrem koalice jsou silné strany – KDU-ČSL, ANO 2011, ČSSD s podporou jednoho zastupitele za KSČM. Společně se daří prosadit důležité záměry. Stojí to nejen čas a úsilí, ale i dílčí ústupky. Taková politika prostě je.

Nejvýznamnější technické a kulturní památky Třeboňska, které úzce souvisejí s rybníkářskou tradicí, byly k zápisu na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO – pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví, oficiálně nominovány v roce 2003. Věříte, že se podaří status získat? Na čem to závisí? Připomeňme, že v kraji se v současnosti nacházejí dvě lokality zapsané v UNESCO.

Dotáhnout dlouholeté snahy o zápis třeboňské rybniční krajiny na seznam UNESCO je jedním z mých hlavních cílů. Vzhledem k jedinečným hodnotám, které má třeboňská krajina, považuji zápis takřka za povinný. Jsme ujišťováni světovými odborníky UNESCO o tom, že tato krajina je opravdu výjimečná, unikátní, neopakovatelná. Stejně tak nás o tom přesvědčují čeští specialisté na danou problematiku. Třeboňská rybniční krajina zkrátka na seznam UNESCO patří. Finální předmět nominace je nyní otázka širší dohody. Rozhodnutí by se nemělo dlouho odkládat.

Zařazení do seznamu památek UNESCO se však prakticky od začátku nelíbí mimo jiné třeboňským rybářům, kteří na dotčené rybniční soustavě hospodaří. Otázkou tak zůstává, nakolik by zápis do UNESCO a zvýšená památkové péče omezovaly hospodaření nejen na rybnících, ale i v lesích.  Sdílíte jejich obavy? A je ve vašich možnostech zajistit, aby k tomu případně nedošlo? Majitelé rybníku si totiž stěžují, že s nimi nikdo nejedná.

Již mnohokrát bylo řečeno, že památková péče a ochrana se hospodaření v lesích i na rybnících nedotkne. Co se možných omezení při stavební činnosti týká, klíčové je vytvoření detailního plánu ochrany. Ministr zemědělství Marian Jurečka, do jehož gesce rybářství spadá, se dohodl s ministerstvem kultury na vytvoření meziresortní skupiny. Ta by měla určit podobu nominace. Pro připomenutí – nominaci nepředkládá město Třeboň, nýbrž stát.

Třeboň je také lázeňským městem. Podařilo se vám obnovit dřívější zájem lázeňských turistů, případně je nahradit jinými? Právě turistický ruch a lázeňství jsou totiž pro obyvatele i pro město důležitým zdrojem příjmu.

Třeboň je především městem lázeňským. Slatinné lázně Třeboň s.r.o. jsou ve stoprocentním vlastnictví města Třeboně. Je to klíčový majetek města, ale rovněž nejvýznamnější zaměstnavatel a zároveň skrze klientelu zdroj příjmů pro další navazující služby zdejších podnikatelů. Do městské kasy přináší nemalé finanční prostředky, z nichž město zpětně zajišťuje investiční záměry lázní. Nyní je připravena například významná rekonstrukce Bertiných lázní. I díky těmto investicím jsou lázně konkurenceschopné a atraktivní pro své klienty. S potěšením mohu konstatovat, že poptávka po třeboňských lázních je dlouhodobě velmi vysoká.

Jaké jsou největší problémy cestovního ruchu v Třeboni?

Z popudu krajské Jihočeské centrály cestovního ruchu vznikla Turistická oblast Třeboňsko. Její vznik potvrdil, že dlouhodobým problémem cestovního ruchu je nedostatečná spolupráce jednotlivých poskytovatelů služeb – obcí, podnikatelů, informačních center. Podnikatelé na Třeboňsku mají často pocit, že nic nepotřebují. Bohatá sezónní návštěvnost daná atraktivitou regionu nikoho nenutí, aby se zapojoval do společných činností. Turistická sezóna je exponovaná zásadně v letních měsících. A je především vidět v některých místech regionu. Hlavně to zaznamenáváme u cykloturistů. Bylo by dobré rozptýlit turistický ruch do širší oblasti Třeboňska. Cestovní ruch je náš hlavní průmysl, bez něhož se Třeboňsko neobejde.

V jaké fázi je záměr radnice vybudovat veřejné koupaliště? Jaké odhadujete náklady projektu a z čeho by měly být financovány?

Záměr je ve stadiu zpracování projektu. Po loňské rekonstrukci šaten a sociálního zařízení se v první fázi plánuje revitalizace části městské pláže u rybníka Svět v rekreační zónu s drobnými sportovišti (workoutové hřiště, hřiště na volejbal aj.) Postupně by mělo vzniknout samotné venkovní koupaliště. Ve střednědobém rozpočtovém výhledu se počítá s částkou cca 47 mil. Kč. Dotaci na tuto akci neplánujeme.

Město do budoucna plánuje výstavbu komplexu třístupňového seniorského bydlení. Kdy by se mohlo začít s realizací a kdy odhadujete, že by mohl být záměr dokončen? Sama totiž přiznáváte, že jde o běh na dlouhou trať.

Příští týden dojde k podpisu smlouvy o spolupráci s Jihočeskou univerzitou, která se na koncepci třístupňového seniorského bydlení bude podílet po odborné stránce. Společnými silami nejdříve vytvoříme studii, později projekt a budeme se snažit připravit vše k realizaci, tak abychom buďto my, nebo kdokoli, kdo vzejde z dalších voleb, tento počin dotáhl do konce. Populace stárne a město musí být včas připraveno. Do jisté míry předpokládáme i vytvoření nových pracovních příležitostí.

Loni jste neúspěšně kandidovala do zastupitelstva kraje. Prozradíte nám, jaké jsou vaše politické ambice do budoucna? Láká vás celostátní politika?

Není mým primárním cílem získat politické pozice na krajské či celostátní úrovni. Jakékoli angažmá tohoto typu je však vždy bezpochyby přínosem nejen pro mne osobně, ale pro město jako takové. Každá zkušenost člověka posouvá dál, rozšiřuje mu obzory a upravuje priority. V tuto chvíli jsem čtyřkou na společné kandidátce KDU-ČSL a STAN za Jihočeský kraj do voleb do Poslanecké sněmovny.

Jaké je podle vás největší reálné nebezpečí, které by mohlo vzejít z výsledku voleb?

Reálnou hrozbou pro tuto zemi je její ovládnutí oligarchou, který by své působení podrobil vlastním ekonomickým zájmům, za přispění a pomoci kohokoli. To by v důsledku mohlo znamenat trvalý odklon od západní Evropy, tradičních společenských a kulturních hodnot a obrat směrem k Východu. Tam jsme už jednou byli… Podstatná v tomto směru bude také následná prezidentská volba.

Lidovcům se podařil jako jediné straně v historii Česka nejen návrat do sněmovny, ale posílila i v uplynulých komunálních, krajských a senátních volbách. Rozumíte tak nyní tomu, proč se strana rozhodla uzavřít koalici se STAN? Nemohou tím lidovci více ztratit, než získat?

Má to logiku. Voličům je třeba nabídnout silnou alternativu. Silnou pro kohokoli, kdo chce volit stranu založenou na tradičních hodnotách, nekonfesní, ve všech ohledech moderní, pevně ukotvenou v západní Evropě. STAN za poslední roky odvedl kus dobré práce. Navíc má řadu výrazných osobností, které sdílejí principy KDU-ČSL. Spolu se můžeme stát klíčovým, všeobecně respektovaným „hráčem“ na české politické scéně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…