Malí a zaprdění odpůrci Zemana, už toho nechte, vzkazuje Jandák

20.02.2014 6:55

ROZHOVOR Andrej Babiš jistě úspory najde, ale ke zvyšovaní daní stejně dojde. Alespoň to si myslí poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se také zastal prezidenta Miloše Zemana a doporučil jeho odpůrcům, aby konečně začali respektovat výsledky prezidentské volby po vzoru USA. Řeč byla i o tom, co vynechal Bohuslav Sobotka před hlasováním o důvěře vládě.

Malí a zaprdění odpůrci Zemana, už toho nechte, vzkazuje Jandák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

Jak hodnotíte projev Miloše Zemana ve sněmovně před hlasováním o důvěře vládě?

Jsem velice pozorný posluchač a když mám tu čest být přítomen u projevu prezidenta, vždy mě přesvědčí, že je nesmírně inteligentní chlap, který to má v hlavě srovnané. Zaplať pánbůh za takového prezidenta. Bylo-li mu dříve vyčítáno, že některé projevy nebyly prezidentské, tak ten poslední prezidentský byl. Obsahoval mnoho vizí a já za tento projev děkuji.

Prezident našel v programovém prohlášení 15 rozporů s koaliční smlouvou. Máte k těmto dokumentům také nějaké výhrady?

Já jsem to nepsal, nebyl jsem u zrodu programového prohlášení, ani u koaliční smlouvy. Prezident má právo vyjadřovat se k těmto dokumentům, ale samozřejmě premiér, sice ještě nepotvrzený hlasováním, měl vystoupit a prezidentovi odpovědět a tyto rozpory objasnit. To by bylo v pořádku. Celkově byla atmosféra ve sněmovně až překvapivě přátelská.

Máte pocit, že ČSSD v některých bodech až příliš ustoupila ze svých programových priorit?

Ono se zdá, že možná sociální demokracie ustoupila, ale teprve budoucnost ukáže, jestli se tak skutečně stalo a zda ten nepatrný ústupek bude dál pokračovat, nebo se sociální demokracie vůči některým nápadům, které přijdou z ostatních koaličních stran, malinko nepostaví na zadní.

Věříte, že Andrej Babiš dokáže nalézt dostatečné úspory, nebo nakonec dojde na zvyšování daní?

K navyšování daní stejně dojde. Tato vláda více méně zvyšuje daně. Babiš bude dělat maximum proto, aby nějaké úspory našel a jistě nějaké najde, ale půjde o to, jestli budou dostatečně velké na to, aby splnil program, který si koaliční vláda dala.

Ministr financí prohlásil v Poslanecké sněmovně, že během vlády právě Topolánka a Kalouska vzrostla korupce do největších rozměrů. Souhlasíte s tímto tvrzením?

Já mám kopřivku, když se mluví o korupci. Vždycky si režim najde nějakého obětního beránka nebo nějaké téma. Korupce je jedním z nejstarších řemesel společně s prostitucí. Korupce tu vždy byla, byla vždy ve všech zemích na světě, v některých trochu méně, v některých více, někde se o tom píše více, jinde méně, ale korupce je, bohužel, to, co patří a vždy patřilo ke světu. Už je mi protivné, když se o ní mluví. Někteří politici, kteří dnes bojují proti korupci, se přiznali, že se chovali korupčně. Já jsem se tak nikdy nechoval a chovat se tak nebudu. Pro mě korupce není hlavní téma. Hlavní téma je zjednodušit chod státu a tím bude samozřejmě i menší množství korupce a méně podnětů k ní.

Prezidentu Zemanovi je v poslední době často vytýkáno, že z hlediska zahraničně-politické orientace tíhne k Východu. Opravdu je to tak?

To jsou dozvuky prezidentské volby. Samozřejmě ti, kteří prohráli, budou hledat na prezidentovi to nejhorší. Vzpomínám si, když John McCain, republikánský kandidát, prohrál s Barackem Obamou, tak v momentě, kdy byly vyhlášeny výsledky, přišel Obamovi pogratulovat a řekl mu, že od tohoto okamžiku je to jeho prezident. Od malých českých a zaprděných protivníků jsem to neslyšel. Nemají úctu k prezidentskému úřadu a ukazuje to na velikost národa.

Až Zeman navštíví Čínu, budou o něm hovořit jako o pročínském prezidentovi a kdo ví,  jak ho budou označovat příště. Když chcete bít psa, hůl si vždy najdete. Oni nemohou dodnes zkousnout, že si lidé i přes masovou kampaň na podporu Karla Schwarzenberga zachovali moudrost a dali své hlasy Zemanovi. Nemohou to zkousnout hlavně pražské, brněnské a jiné kavárny. A také média, která Miloše Zemana nenávidí.

Pokud bude násilí na Ukrajině pokračovat, prezident Miloš Zeman zváží zrušení dubnové návštěvy svého ukrajinského protějška Viktora Janukovyče v Praze. Měl by zrušit tuto návštěvu?

Nechci k situaci na Ukrajině zaujímat žádné stanovisko, protože nejsem kvůli „demokratickým médiím" plně informován. Zatím je to vše jednostranná propaganda, na kterou já už ve svém věku neskočím. Ukrajina je dost velká a nejsem si jistý, jestli jedno náměstí ohrožuje celou zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…