Pavel Bém: Za nás Praha povstala z bažin. Kdybych si ještě nakradl miliardy, bylo by to na Nobelovku

08.12.2013 15:26

NA HRANĚ S XAVEREM Ódéeska je podle něj na samotném dně a spasit ji by měl být úděl hodný muže. Místo Mirky Němcové tak Pavel Bém vidí lídra spíše v Petru Fialovi. Co se týče situace v hlavním městě, je podle exprimátora Praha nyní rozleptána a v totálním chaosu, přičemž za viníka označuje jednoznačně současné vedení s primátorem Hudečkem v čele. Pokud jde o vlastní zodpovědnost z minula za situaci kolem tunelu Blanka, je prý pouze maximálně 5%, za zbytek může opět současná reprezentace města.

Pavel Bém: Za nás Praha povstala z bažin. Kdybych si ještě nakradl miliardy, bylo by to na Nobelovku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Myslíte si, že ODS je ve stavu, kdy se dá ještě zachránit?
Ano. Máme před kongresem a je třeba zvolit dobrého lídra. Obávám se, že toto je práce hodná muže.

Vidíte takového?
Slyšel už jsem několik jmen, ale nevím, do jaké míry jsou myšlena vážně. Zatím jediným skutečným kandidátem je pan Fiala z Brna. Velkou nevýhodou je jeho politické mládí a příliš krátké členství v ODS. Obrovskou výhodou by naopak bylo to, že by předsedou strany byl zvolen někdo, kdo má autoritu i zkušenost. To je nyní ale možná utopie. Fiala je relativně silné jméno, a pokud se neobjeví žádné silnější a atraktivnější, je to nejspíš cesta, kterou ODS může zvolit.

Co ODS dostalo tam, kde je?
ODS opustila všechny svoje tradiční programové priority a koncepty. Místo abychom daně snižovali, dělali jsme zbytečně opak. Zatěžovali jsme střední třídu, nepomáhali jí, a navíc jsme ještě dramaticky zadlužovali státní i jiné veřejné rozpočty. Rezignovali jsme také na nedotknutelnost soukromí. V posledních několika letech jsme naopak přijímali naprosto nesmyslné zákony, které umožňují do lidského soukromí vstupovat a zasahovat. Chování policie i části justice naznačuje, že se v této zemi naprosto změnily poměry.

Nevím, zda jsme se vrátili zpět před rok 1989, 1968, nebo do období po roce 1948. Došlo k plíživé změně politického systému v ČR, aniž bychom si to byli ochotni vůbec připustit a uvědomit. Ten, kdo říká, že ODS bude nakonec ráda, že ji volí čtyři procenta lidí, má úplnou pravdu. Přestali jsme být důvěryhodní vůči našim voličským skupinám. Ne kvůli skandálům, ty jsou vždycky a vždycky se zveličí, ale kvůli tomu, že lidi nás nemají proč volit.

Řekl jste, že lídr ODS je funkce hodná muže. Znamená to, že Mirka Němcová je pro vás nepřijatelná?
Mirka Němcová určitě dokázala, že to s ODS myslí dobře, jenže to nestačí. Lídr musí být silný, charismatický a především musí reprezentovat nějaký program. Přiznám se, že jsem u Mirky Němcové nikdy žádný jasně vyprofilovaný program neviděl.

Zklamal vás Petr Nečas?
Ano i ne. Nezklamal proto, protože jsem od něj nic nečekal. A zklamal proto, protože se choval strašně pokrytecky. Když byla vytvořena kauza odposlechů Béma s Janouškem, sešel jsem se s ním a upozornil ho na to, že se s velkou pravděpodobností jedná o falsum a že se toto falsum na veřejnosti objevuje čtyři dny před odsouzením pánů Bárty a Škárky za korupci. Udělat z Béma kvůli existenci vlády totálního zločince, takový úděl sice schopen přijmout jsem, ale nejsem schopen s tímto údělem dál v ODS žít.

Čekal jsem, že Petr Nečas dá dovnitř strany nějaký signál, o co vlastně ve skutečnosti jde, a že se se mnou bude zacházet důstojně jako s člověkem, který toho pro ODS udělal hodně. Petr Nečas udělal opak a označil mě za viníka, i když všem bylo jasné, že jde o kompromateriál. Říkal jsem mu tehdy, že v momentě, kdy to přijme jako standard, do roka a do dne to potká jeho. To jsem ještě vůbec nevěděl, jak strašnou pravdu mám. Tato politická naivita, či spíše pokrytecká hloupost dohnala jak jeho, tak i celou ODS. Touhle úzkoprsostí a malostí mě Petr Nečas opravdu zklamal.   

Jste profesí lékař, který se zabývá lidskou duší, máte lidsky pochopení pro to, co se Petru Nečasovi stalo? Myslím tím jeho zamilování.
Pro to mám absolutní pochopení. V zásadě mu to i přeji. Nemělo by to být součástí politického ani mediálního diskursu, protože konzervativní straně to škodí. Pochopení pro to ale mám. Odpověděl bych ale na tuto otázku z druhé strany. Není náhodou naprosto bizarní onen kontext, ve kterém se odehrálo celé to zveřejnění milostného románu? Komando ve Strakově akademii, odposlouchávání premiéra, kontrarozvědka, která nechrání stabilitu země, pád vlády i ODS, vznik nových uskupení, kterým sláma čouhá z bot a jediné, co přinášejí, jsou jejich politicko-podnikatelské cíle – nepřijde vám to všechno naprosto šílené?

A já jsem neustále obviňován z přátelství s tzv. politickým podnikatelem Romanem Janouškem. Ale v rámci jeho podnikání, o němž už toho byly napsány stohy, nedošlo prosím pěkně k jednomu jedinému obvinění. Roman Janoušek nebyl dokonce nikdy ani z ničeho obviněn. Celá tato absurdní konstrukce je vytvořena a vykonstruována z torza reality do děsivého kompromitujícího příběhu tzv. pravých odposlechů.

Co říkáte na současné vedení pražské radnice?
Hrozně se na to těším, až tato politická generace, která v současnosti vládne městu Praze, bude bilancovat. Za čtyři roky se nepostaví jediná nová stavba, dojde k fenomenálnímu prohloubení městského dluhu. Praha si půjčila další miliardy, ne aby se mohlo stavět, ale pouze aby město mohlo provozovat samo sebe. Nic se nerozvíjí a zastavují se i poslední velké stavby, které jsou před dokončením. Město se rozkládá a je v absolutním chaosu. Organismus je zcela rozleptán.

Za Béma spojeného s Janouškem město splatilo dluhy, hospodařilo s vyrovnaným rozpočtem a povstalo z bažin a měsíční krajiny roku 2002. Nastaveno bylo nejrychlejší investiční tempo v dějinách od roku 1945 a se ziskem tehdy hospodařil dokonce i dopravní podnik. Kdybych kromě tohoto všeho stačil ještě díky panu Janouškovi nakrást miliardy, nezasloužil bych minimálně Nobelovu cenu? Jak to, že občanům i sdělovacím prostředkům nedochází, že je tady něco špatně, a pokud se v Praze odehrává nějaký zločin, tak právě dnes?    

Cítíte zodpovědnost za situaci kolem tunelu Blanka?
Samozřejmě že ano. Za zastavení stavby nejsem ochoten nést ani promile zodpovědnosti, ale za to, že došlo k propadům a že jsem nebyl schopen věštit z křišťálové koule a číst z Měsíce, za to odpovědnost mít můžu. Určitě jsem mohl více kontrolovat, na druhou stranu ale já jako lékař, co bych proboha mohl více zkontrolovat na nejkomplexnější tunelové stavbě v Evropě. To, že spoléháte na odborníky, stavaře a delegujete odpovědnost na technické pracovníky, to jinak ani nejde. Možná jsem mohl místo třístupňové kontroly zavést čtyřstupňovou, mohl jsem možná více auditovat, snad, nejspíš by to ale k ničemu nebylo. Dílčí, řekněme 5% odpovědnost nesu já a můj tým, zbytek je ale na současné reprezentaci města.

Proč se nepokusíte stát se šéfem ODS?
Moje žena mi říká, jak neuvěřitelně je ráda, že už tam nejsem. Změnil se nám úplně život a máme se teď opravdu dobře. Ne že bychom byli nějak nároční, ale žijeme v normálních podmínkách, dělám svoji práci doktora, učím na vysoké škole a jsem za to rád. Když můžu, vyrazím si na hory. Říkám si, že po těch téměř dvaceti letech ve vysoké politice je to čas zasloužený. Přesto máte pravdu, někde vevnitř mi hlodá jakýsi červ nespokojenosti, protože nejsem ochoten a připraven přijmout, že ODS zmizí z povrchu zemského.

Takže tady platí „nikdy neříkej nikdy“?
Takže tady primárně platí, že udělám všechno proto, aby se ODS vrátila tam, kde si zaslouží být. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…