Senátor Dryml: Rušit poplatky bylo směšné a populistické. Lidi už si na ně zvykli, teď je zase všude zmatek

17.05.2014 4:44

ROZHOVOR Když to vezmu hodně stručně, tak bych chtěl Českou republiku reprezentovat především tím, že nebudu pasivní! Když nám chce Evropská unie zakázat domácí zabijačky, měli bychom se ozvat, řekl naší redakci senátor a zároveň bruselský kandidát České suverenity Vladimír Dryml.

Senátor Dryml: Rušit poplatky bylo směšné a populistické. Lidi už si na ně zvykli, teď je zase všude zmatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Vladimír dryml

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí
Na podzim končí Vaše volební období v Senátu. Budete kandidovat znovu?

Kandidaturu stále zvažuji. Do politiky jsem vstoupil především kvůli nespokojenosti s českým zdravotnictvím, kdy jako ředitel nemocnice stále narážím na velmi složitou komunikaci se státem. Nelíbí se mi, jakým způsobem se v Čechách zachází s pacienty, zároveň si uvědomuji, že mnoho kvalitních lékařů a sester odchází na soukromé kliniky a do zahraničí. Veřejně dostupná péče ztrácí svou kvalitu, stát podporuje podezřelé projekty jako IZIP, zároveň ruší obvodní zdravotnická zařízení. Být v politice reálně znamená pokusit se změnit systém, který se mi nelíbí. Nejsem si ale jistý, jestli ovšem z pozice senátora mohu něco zlepšit.

Pokud zůstaneme u Senátu, můžete shrnout dosavadní působení?

Ve svém senátorském období jsem hrdý především na jednu věc, a to, že jsem se nikdy nenechal ovlivnit proudem, hlasoval jsem o zákonech podle svého uvážení, mám čisté svědomí, návrhy, které mi přišly podezřelé, jsem vždy odmítl v Senátu veřejně a hlasitě. Za celých 6 let mi lidé vytýkali spoustu věcí a názorů, nicméně nikdo mne nemůže nařknout, že bych byl ve své funkci pasivní. Konkrétně mohu říci, že jako člen Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR jsem potkal mnoho zajímavých lidí, podařilo se nám navázat skvělé vztahy s některými velvyslanci, kteří dodnes podporují zahraniční investice do České republiky.

Mimo Senát působíte také jako zastupitel města Vrchlabí, jak městu pomáháte v Senátu?

Komunální politika se Senátem příliš nesouvisí, nicméně pokud se objeví návrh zákona, který by se týkal konkrétně také Vrchlabí, rád své město podpořím. Většinou jsou to záležitosti, které úzce souvisí s turistickým ruchem v Krkonoších, protože Vrchlabí spojuje hned několik cest mezi lyžařskými středisky. V létě je sezóna zase aktuální pro cyklistiku. Rozhodně jsem odmítl návrh na těžbu břidlicového plynu na Broumovsku, která by zasáhla také do životního prostředí Vrchlabí, přestože je mezi těmito místy poměrně velká vzdálenost.

Jste ředitel vrchlabské nemocnice, myslíte si, že české zdravotnictví je v dobré kondici?

České zdravotnictví stále žije, kondice by ovšem potřebovala vylepšit. Na fiasko se zdravotnickými poplatky jsem upozornil již dříve, než Poslanecká sněmovna prosadila zrušení. Nejsem žádným zastáncem poplatků, již před zavedením jsem byl proti, ovšem když už Ministerstvo zdravotnictví tuto změnu prosadilo, v nemocnicích vznikly automaty na zaplacení, lékaři si konečně na systém zvykli, je nyní směšné a populistické poplatky zase rušit. Lidé sice ušetří 30 korun, ale nemocnice již začaly na tuto finanční podporu spoléhat, to ani nemluvím o administrativní zátěži, která obnáší další náklady na státní rozpočet.

Poplatky u lékaře ano, nebo ne?

Myslím si, že v mé předchozí odpovědi je vše jasně řečeno. Poplatky zanikly, tak ať je ministerstvo rychle zase zavede, dokud je ještě systém v paměti nemocnic i lékařů, nebo ať jsou zrušené definitivně. Nejhorší variantou je rušení a zavádění každé 4 roky, podle aktuální vlády. Každá změna představuje velké finanční náklady, které by se daly využít mnohem lépe než na střídavé nápady Poslanecké sněmovny.

Jak zpětně hodnotíte bývalého ministra zdravotnictví Hegera a myslíte si, že nový ministr Němeček vykročil tou správnou nohou?

Bývalý ministr Leoš Heger měl možná nějaké kvalitní nápady, například motivace k prevenci zdraví u nemocných pacientů, nicméně to vzal za úplně špatný konec. Zavedením poplatků za plomby například nedosáhnul toho, že by si lidé více čistili zuby, ale spíše začali bojkotovat zubaře úplně, protože se pro ně stal drahý. To jsou dobré nápady v praxi. Dále nesouhlasím se zavíráním nemocnic, ani se slučováním psychiatrických léčeben. Nový ministr Němeček přežil svých prvních 100 dnů, k jeho velké smůle začal nešťastným rušením poplatků, uvidíme, jak bude pokračovat dále.

Nyní k politice. Rozhodl jste se kandidovat do EU pod hlavičkou České suverenity, čím si Vás tato strana získala?

V podstatě mne strana oslovila na základě našich společných priorit, které nás zajímají v rámci Evropské unie. Česká suverenita prosazuje zachování české měny alespoň v následujících 5 letech, než budeme na přijetí opravdu připraveni. Zároveň podporujeme samostatnost státu, tak abychom posílili svou vlastní ekonomiku a průmysl. Chceme být pro Evropskou unii váženým a důležitým partnerem, ne pouze bezvýznamným členem, kterému je diktováno z Bruselu. Jediná cesta, jak dosáhnout lepšího postavení, je zachování státní suverenity.

Vnímáte nějaký zásadní rozdíl mezi evropským a českým zdravotnictvím?

Samozřejmě vnímám rozdíl, ovšem nedá se říci, že by z toho Česká republika vycházela právě špatně. Máme spoustu výborných lékařů a odborníků, nemocnice jsou postupně modernizovány, pacienti ještě pořád mají možnost ošetření zadarmo nebo za symbolickou cenu. Bohužel ovšem nejsme zdaleka na úrovni severských zemí, kde je státní prioritou péče o seniory a sociální systém pro potřebné. U nás se začíná stále více projevovat postupný přechod na soukromou a státní péči. Zkrátka máme vynikající zdravotní péči pro ty, kteří si ji mohou dovolit.

Jak se Vám líbí volební kampaň Vaši strany?

Kampaň mi v rámci možností přijde opravdu povedená. Přestože je Česká suverenita malou stranou, která se nikdy neobjevila v Poslanecké sněmovně, rozpočet není zdaleka takový jako u velkých stran, média v tomto ohledu dávají všem stejný prostor pro vyjádření. Opravdu nevím, jaké nakonec budou priority voličů, podle čeho vyberou své kandidáty a zda uspějí i strany s nižším procentem hlasů v parlamentních volbách, jsem velmi rád, že lidé mají možnost dozvědět se o kandidátech více, než jsou jenom hesla z billboardů.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

A co Vy konkrétně byste chtěl pro Českou republiku v EU udělat?

Když to vezmu hodně stručně, tak bych chtěl Českou republiku reprezentovat především tím, že nebudu pasivní! Když nám chce Evropská unie zakázat domácí zabijačky, měli bychom se ozvat. Současné zastoupení naší země v Evropském parlamentu na mne působí velmi unaveně a neaktivně. Sice jsme jenom malá země, ovšem není důvod kývnout Francii a Německu na vše. Musíme se snažit o dialog, bojovat za své zájmy, nenechat o sobě pouze rozhodovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…