Blbiš. Andrej Blbiš, nadává Babišovi expředák podnikatelů. Z byznysu zní na ministra chvála, ale...

30.05.2014 8:00

Miliardář a šéf hnutí ANO Andrej Babiš říkal, že do politiky jde, aby stát řídil jako firmu a aby udělal přítrž rozkrádání a plýtvání. I díky tomu získal velkou podporu podnikatelů a živnostníků, kteří věřili, že se stane správným správcem státní kasy, když to nedokázali ani pravicoví politici v minulých letech.

Blbiš. Andrej Blbiš, nadává Babišovi expředák podnikatelů. Z byznysu zní na ministra chvála, ale...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Babiš na akci hovořil mimo jiné o tom, jak shání peníze jako ministr financí

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Jak dnes – po více než sto dnech vládnutí - hodnotí kroky člověka, který vyšel z byznysu, ale dnes už je politikem, byť se tak sám necítí, a navíc nejvýraznější osobností kabinetu? I když jeho poctivým úmyslům většina oslovených stále věří a říká, že je příliš krátká doba na nějaké hodnocení, k některým Babišovým krokům jsou mnozí kritičtí. „Je trochu brzo na hodnocení, vláda ještě nefunguje tak dlouho a ještě není ani připraven a dohodnut rozpočet na příští rok,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý vicepremiér vlád ČSSD a předseda Sdružení automobilového průmyslu České republiky Martin Jahn. Kvůli úmyslu na zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty ministra financí dokonce jeden z podnikatelů - Rostislav Senjuk - přejmenoval na „Blbiše“. Předseda Asociace exportérů a zakladatel úspěšné rodinné firmy Grund Jiří Grund zase potvrdil, že uvítal, když šéf Agrofertu nastoupil do funkce ministra financí a ujišťoval, že daně nebude zvyšovat. „Proto mne zaráží, že už to připouští a že zvyšuje zadlužení naší země. Mám z toho poměrně hrůzu,“ přiznal ParlamentnímListům.cz.

Na stabilitu v podnikání zapomeňte

Živnostníci a podnikatelé si v minulosti nejvíce stěžovali na nestabilitu podnikatelského prostředí zejména v oblasti malého a středního podnikání. Neustále se měnila pravidla, například sazby DPH, proto doufali, že nástup Babiše do čela Ministerstva financí jim přinese určitou stabilitu. Marně, nejinak tomu bude asi i do budoucna. I když ze záměru vyždímat peníze ze živnostníků po velké kritice nakonec vycouval, alespoň pokud jde o zrušení základní slevy na dani pro OSVČ, které využívají výdajové paušály, na zavedení třetí sazby DPH trvá.

Senjuk: Babiš o makroekonomice nic neví

Ke dvěma neustále se měnícím sazbám daně z přidané hodnoty zřejmě tedy přibude další. Záměr zavést třetí sazbu DPH podle podnikatele v právním a ekonomickém poradenství a mezinárodním obchodě Rostislava Senjuka, někdejšího předsedy Strany soukromníků České republiky, dokazuje, že o makroekonomice ministr financí nic neví. „Když se zaváděla DPH jako první nepřímá daň, hádali jsme se s tehdejším premiérem Václavem Klausem a tehdejším ministrem financí Ivanem Kočárníkem. Říkali jsme, pojďme zavést jednu sazbu daně, bude jednodušší, levnější výběr, žádný únik, nic. Za dvaadvacet let přijde pitomec, který myslí, že když sníží sazbu daně na knihy, podvlékačky, utírání zadků, že tím změní cenovou úroveň. Nezmění, samozřejmě. Jen se do toho zaseje další problém, další kontroly. Ale hlavně: Celá státní sféra má vytištěné formuláře, takže bude potřeba kompletně nové daňové přiznání, to je kšeft jako kráva,“ rozohnil se Senjuk.

ParlamentnímListům.cz vysvětlil, že celá státní sféra má nastavený software na to, že jsou zavedené dvě sazby daně, s třetí sazbou daně tedy musí dojít ke kompletnímu překopání softwaru. „Navíc všichni, kteří podnikají, si také budou muset koupit nové softwary,“ uvádí, že zavedení další sazby DPH není opravdu to nejlepší, co ministr financí mohl udělat.

Jahn: Ministr financí rozumí číslům a rozpočtování

I bývalý místopředseda vlády Martin Jahn, který nyní působí na prestižním místě v rámci koncernu Volkswagen, potvrzuje, že ani on nepovažuje tři sazby DPH za optimální. „Ale jinak si myslím, že většina věcí, které ministr financí dělá, jde správným směrem,“ hájí šéfa ANO. „Jsou to pragmatická rozhodování, nevidím moc věcí, které by se daly kritizovat. Spíš si myslím, že je dobře, když je ve funkci ministra financí někdo, kdo má pojem o reálné ekonomice, rozumí číslům a rozpočtování. Jen ty tři sazby DPH mi připadají rozporuplné,“ dodává předseda Sdružení automobilového průmyslu.

Grund: Mám hrůzu z dalšího zadlužování

Mnozí byznysmeni doufali, že Babiš ozdraví veřejné finance, jak sliboval. Ale předsedu Asociace exportérů Jiřího Grunda současné chování ministra financí znepokojuje. „Souhlasí s dalším navýšením vnitřního dluhu ze sto miliard o 14 miliard navíc a sedm miliard navíc. Mám z toho poměrně hrůzu, protože on to řídí manažerským způsobem a asi ten tlak ve vládě je na něj veliký a asi ne vždycky je schopen tomu odolat. Zatím tedy volí menší zlo a zatím zvolil to, že zvyšuje zadluženost. Ale asi ví i jako podnikatel, že když se zvýší zadluženost, tak se nám to za nějaký čas vysčítá v záporu. A toho se nejvíc obávám, pokládám za jeho největší chybu, že tomuto tlaku podléhá,“ přiznal ParlamentnímListům.cz, že se obává i toho, že Babiše jeho koaliční partneři nakonec dotlačí i ke zvýšení korporátních daní. Přesto mu stále věří: „Určitě jako člověku mu věřím, jako podnikatel se rozhodl, že půjde do politiky, uspěl, všechna čest, jeho podnikání je čisté, všechna čest, ale ještě musí v sobě najít osobnost, že jsou některé hranice, které nelze překročit. Doufám, že k tomu dospěje.“

Nacpáním peněz do státní správy se ekonomika neroztočí

Také další podnikatelé kritizují, že Andrej Babiš měl plnou pusu řečí, jak bude šetřit, ale zatím jediné konkrétní číslo je necelých sto milionů, které „ušetřil“ tak, že je vzal z účtů České národní banky a uložil je do jiných bank na vyšší úrok, ale také s vyšší mírou rizika. Teď vláda s jeho souhlasem zvyšuje výdaje jednotlivých ministerstev, tu na platy ve veřejné správě, tu na zaplácnutí díry po zrušených nemocničních poplatcích, tu na valorizaci důchodů a podporu rodin. „Je velkým omylem, že tím, když nacpu peníze do státní správy, roztočím ekonomiku. Jednoduchým ukazatelem je inflace. Když je nulová, to znamená, že není poptávka po zboží, ale tím pádem není ani poptávka po pracovní síle, tak ekonomika stojí. Jakékoli navyšování těchto čísel znamená snahu, abychom zdánlivě vytvořili jakousi bublinu, aby se trh zachoval tak, že se najednou zvýší spotřeba. Ale ono se nezačne spotřebovávat. Protože když vysáváte peníze z ekonomiky, která má být činná, do státní správy, která je nečinná, tak je to stejné, jako byste chtěla léčit někoho, kdo dvě hodiny krvácel, tím, že mu ještě pustíte žilou. To je nesmysl,“ konstatoval Senjuk.

Každý dělá hokusy, pokusy

Senjuk tvrdí, že Babiš pokračuje v chybách, které dělal premiér Petr Nečas. „Ten sáhnul na peníze do nesmyslných sfér, důchodců, rodin s dětmi atd., Babiš to dělá zcela opačně,“ kritizuje, že každý politik, který se tady dostane k moci, začne dělat „hokusy, pokusy“. „Já bych panu Babišovi strašně přál, aby se mu to povedlo, protože myslím, že se snaží a že má dobré úmysly. Ale cesta do pekel je dlážděna samými dobrými úmysly. Když máte dvacet let kliku, tak si myslíte, že pokusy, které ve své firmě uplatňujete, jsou vždycky ty správné. Ale ony nemusí být správné, může to být opravdu jen klika,“ míní podnikatel, že něco jiného je firma postavená na dobrých základech a něco jiného potácející se stát.

Schodek rozpočtu se zvyšovat nemusí

Bývalý vicepremiér Martin Jahn vidí budoucnost české ekonomiky optimističtěji. „Myslím, že ekonomika se docela rozbíhá, takže by mohly být vyšší daňové příjmy, i když nebudou vyšší daně,“ poukazuje na postupné ekonomické oživení, které je ovšem dáno globálními ekonomickými podmínkami. „U nás je mimo to spíš problém se zefektivněním výběru daní než daňová sazba, a to všechno může ministr udělat,“ vysvětlil Martin Jahn, že je to spíš o efektivitě řízení. „Pokud se vládě podaří do státní správy zavést standardní metody řízení a rozpočtování, tak se podle mého názoru schodek státního rozpočtu zvyšovat nemusí,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…