Bezpečné cyklostojany ve Frýdlantu nad Ostravicí

30.08.2016 20:40

Ve Frýdlantu n. O. bylo koncem srpna 2016 rozmístěno šest bezpečných cyklostojanů a to v první fázi v těchto lokalitách: u budov MěÚ na Náměstí a ul. Hlavní, u OD OMMA, u knihovny a Haly Sport.

Bezpečné cyklostojany ve Frýdlantu nad Ostravicí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaparkovaná kola

Podstatou bezpečného uzamykání kola je to, že se ve stojanu obemkne rám kola trubkou půlkruhovitého tvaru a v této poloze se zamkne FAB zámkem. Řešení je vskutku jednoduché – stačí uvolnit parkovací polohu obepínací trubky zvednutím černé páčky nahoru, pootočit trubkou tak, aby zapadla do otvoru, do kterého z druhé strany vložíte FABku a jen otočíte klíčkem. Mnozí cyklisté se ale ptají, proč by si měli FAB zámek vlastně pořizovat. Kvalitu těchto stojanů totiž využijete právě při zamčení FABkou. Když jí zamknete  trubku, která obemkne rám vašeho kola, připravíte tím zloději mnohem důkladnější překážku, než při použití lanového zámku. Stojan je totiž vyroben ze speciální oceli, která je odolná proti přepilování. Každý stojan je vybaven dodatkovou tabulkou s návodem jak kolo bezpečně uzamknout. Na uzamknutí je zapotřebí si pořídit pouze krátkou FABku, kterou lze zakoupit na internetu u výrobce stojanů www.velock.cz nebo například v místním železářství. Cena se pohybuje okolo 100 Kč a Váš běžný lankový zámek můžete ještě použít k uzamčení vidlice či předního kola. Vzhledem k ceně obyčejných zámků na kola a ceně kola je tato částka zanedbatelná.

„Bezpečné stojany na kola bychom rádi v co nejkratší době rozšířili na více míst v rámci Frýdlantu n. O. Stojany budou instalovány například u našich základních škol, u dalších veřejných budov a jednáme i se zástupci obchodního centra, aby i zde mohli návštěvníci obchodů uzamknout své kolo do těchto bezpečných stojanů,“ řekl místostarosta města David Pavliska a dodal, „všichni z nás, kdo se pohybujeme po městě na kole, budeme jistě rádi, že když se ke svému kolu vrátíme, tak bude na stejném místě ve stojanu a to nemusíme mít kola za desetitisíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…