Bohumín: Čadící komíny jsou znovu v hledáčku strážníků

08.02.2017 15:33

Strážníci se v Bohumíně v lednu více zaměřili na ovzduší a čadící komíny rodinných domů a chatek. Zvýšenou pozornost jim věnují v topné sezóně s každoroční pravidelností. Ve všech dosud zaregistrovaných podnětech stačila domluva.

Bohumín: Čadící komíny jsou znovu v hledáčku strážníků
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

V uplynulém měsíci strážníci prověřili hned několik oznámení občanů, kteří upozornili na hustý kouř z komínů. „Ani v jednom případě jsme nezaznamenali dlouhodobý stav. Nadměrný kouř vycházel z komína jen v okamžiku zatápění v kamnech nebo kotli, případy jsme vyřešili domluvou. Blokové řízení nebo oznámení přestupku právnímu odboru nebylo zapotřebí,“ uvedl strážník Ivo Uherek. Dodal, že kontroly v terénu pokračují i v dalších měsících topné sezóny.

Radnice v Bohumíně ročně řeší několik desítek podnětů, kdy obyvatelé rodinných domků údajně porušují zákon o ochraně ovzduší. Lidé většinou píší nebo telefonují, některé podněty jsou i anonymní. „Pracovníci musí prověřit obyvatele nemovitosti, zvou si je k podání vysvětlení na radnici, zajímá je, jaké vytápění objektu mají zkolaudováno a chtějí předložit doklady o palivu. Ve chvíli, kdy lidé opakovaně porušují zákon a je možné to dokázat, třeba fotkou, zabývá se tím právní odbor v přestupkovém řízení,“ říká mluvčí radnice Lucie Kolková.

Zákon dal úředníkům od ledna v kontrolách toho, čím lidé topí, větší pravomoci. V praxi se kontroly využívají až ve chvíli, kdy selžou ostatní možnosti domluvy a nápravy, tedy při nespolupráci a nerespektování zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…