Bohumín: Rodiče, učitelé i lektoři dají hlavy dohromady a zajistí dětem Lepší klima

06.02.2017 16:19

Projekt, který má dětem zajistit kvalitnější vzdělávání, lepší prostředí, modernější pomůcky i více možností vyžití, odstartoval v Bohumíně. Zapojí se do něj pedagogové, rodiče, lektoři i odborníci. Během třinácti měsíců má tým 40 lidí za úkol zjistit, v jakých oblastech potřebují školy nevíce pomoci, a následně získat peníze z dotací.

Bohumín: Rodiče, učitelé i lektoři dají hlavy dohromady a zajistí dětem Lepší klima
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Projekt Lepší KLIMA pro Bohumínsko, který je základem Místního akčního plánu vzdělávání, se začíná pomalu rozjíždět. „Jde o podporu dětí ve školním prostředí. Každá z našich škol má nějaké vize do budoucna, něco jí chybí, něco potřebuje. Jedna může mít požadavky na zlepšení čtenářské či matematické gramotnosti svých žáků, druhá chce naopak podpořit informační a technologické schopnosti dětí. A proto je tu náš projekt, který tyto požadavky sesbírá a zpracuje tak, aby v Bohumíně, Rychvaldu a Dolní Lutyni vznikla ucelená koncepce, která odráží požadavky škol i rodičů,“ vysvětlil místostarosta Lumír Macura.

Na projektu budou pracovat čtyři různé odborné skupiny po deseti lidech. Jedna se zaměří na mateřinky, druhá na základní školy, třetí na volný čas a čtvrtá na inkluzi. „Budou mezi nimi lidé, kteří berou práci s dětmi jako poslání a mají ochotu vymýšlet a podnikat nové věci. Chceme dosáhnout toho, aby školy spolupracovaly a nevymýšlely něco, co už jinde funguje. Když má jedna škola velkou přírodovědnou učebnu a druhá by ji chtěla také, ale nemá na její zřízení místo, může v rámci výměny zkušeností posílat žáky na speciální hodiny tam. Jiná škola má zase zkušenosti s výukou autistických dětí a je schopná poskytnout své poznatky dalším školám, pro které je tohle novinka,“ řekla vedoucí odboru školství bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Výhodou projektu je, že se do něj zapojí i organizátoři volnočasových aktivit, například rodinná centra či dům dětí a mládeže. Nebude se tedy týkat jen výhradně škol, ale i prostředí, v němž se děti pohybují po výuce. Zlepšení se proto může dotknout jak vzdělávání, tak volnočasových aktivit. „Řekněme, že školy budou chtít posílit řemeslné dovednosti u dětí. Díky projektu budeme moci lépe vybavit učebny, zajistit pomůcky a zároveň rozšířit nabídku rukodělných kroužků po škole,“ vysvětlil Macura. Jak informoval, projekt realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, který je součástí Evropských strukturálních a investičních fondů EU. „Ministerstvo tento celorepublikový projekt rozjelo proto, aby se „zdola“ přímo od škol dozvědělo, co potřebují, a následně tomu přizpůsobilo grantové programy. Cílem je naučit školy plánovat na delší dobu, než je jeden školní rok,“ doplnila Skokanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…