Chrudim: Projekt likvidace ekologické zátěže dorazil do cíle

30.09.2014 6:31

V měsíci srpnu 2014 byla definitivně ukončena sanační část realizace projektu „Řešení staré ekologické zátěže na lokalitě bývalého s. p. Transporta Chrudim, areál nový závod – odstranění ohnisek kontaminace v nesaturované zóně horninového prostředí“ s celkovými náklady ve výši téměř 167 mil. Kč.

Chrudim: Projekt likvidace ekologické zátěže dorazil do cíle
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Jedná se o jeden z největších projektů, na jehož řešení se město Chrudim podílelo. Potvrzuje to nejen částka, která byla nutná k odstranění zátěže, ale i fakt, že od zjištění problému do jeho vyřešení to trvalo jedenáct let. Já bych chtěl v této souvislosti vyslovit poděkování všem, kteří se na řešení podíleli, včetně předchozího vedení města a samozřejmě Pardubického kraje, jehož role byla velmi důležitá,“ říká chrudimský starosta Petr Řezníček.

Řešená lokalita se nachází na severním až severozápadním okraji města Chrudim. Závažnost celé problematiky znečištění byla odhalena už v roce 2003. Výsledky průzkumných prací provedených v rámci analýzy rizika odkryly řadu vážných skutečností – kontaminace chlorovanými karcinogenními látkami byla kromě zdroje vody medlešického pivovaru zjištěna i v několika individuálních zdrojích pitných vod v obci Medlešice.

Výsledky průzkumných prací byly zpracovány ve formě výpočtů a hodnocení potencionálních zdravotních rizik, spočívajících především v nárůstu pravděpodobnosti počtu nádorových onemocnění u lidí, kteří byli byť krátkodobě vystaveni působení karcinogenních chlorovaných uhlovodíků. Na základě těchto alarmujících zjištění byl ve spolupráci Pardubického kraje a města Chrudim navržen další postup směřující k odstranění ekologické zátěže. Výsledkem bylo v roce 2009 zpracování kompletní projektové dokumentace, následovala žádost o poskytnutí dotace.

Projekt, jehož nositelem je město Chrudim, byl spolufinancován z prostředků Evropské unie prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. Celkové náklady projektu činí téměř 167 mil. Kč. Evropská dotace je poskytnuta ve výši 146,5 mil. Kč, náklady nad rámec této dotace uhradil ze svého rozpočtu Pardubický kraj.

„Pardubický kraj se na financování projektu podílel poměrně významnou částkou. Jsem ale rád, že jsme tím mohli přispět k vyřešení jednoho z velkých ekologických problémů na našem území. V této souvislosti bych chtěl ocenit město Chrudim za jeho aktivní přístup k jednáním a celkovému řešení od zjištění zátěže až do skončení projektu,“ dodává hejtman Martin Netolický.

V rámci sanačních prací byla provedena dvě základní nápravná opatření. Prvním bylo odtěžení znečištěných zemin v ohniscích kontaminace. Celková plocha a objem sanační odtěžby byly 2 349 m2, resp. 17 277 m3, při hloubce odtěžby 7 až 8 metrů pod úrovní terénu. V rámci sanační odtěžby byly veškeré odtěžované zeminy tříděny a kategorizovány, a znečištěné zeminy byly přepravovány k předúpravě a odstranění na řízenou skládku nebezpečného odpadu. V rámci sanační odtěžby bylo z lokality odstraněno více než 25 tun karcinogenních chlorovaných uhlovodíků, 130 tun látek ropného původu a 4,5 tuny látek skupiny BTEX (benzen, toluen, ethylbenzen a xyleny).

Druhým krokem bylo odstranění zbytkového znečištění zemin v hlubších úrovních, tzn. 7, resp. 8, až 14 metrů pod úrovní terénu. Toto bylo provedeno formou aplikace Fentonova činidla, jejímž výsledkem byl rozklad karcinogenních uhlovodíků, a to s účinností mezi 70 a 90%.

Pardubický kraj musel dosud několik let hradit provoz hydraulické clony. Radní Pardubického kraje pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil k tomu dodává: „Hydraulická clona bude muset ještě nějaký čas zůstat v provozu. Mimo jiné také z kontrolních důvodů. Ale odtěžením kontaminovaných zemin se významným způsobem přiblížil okamžik, kdy bude možno říci, že škodlivé látky se přestaly šířit do okolí.“

Realizátorem sanačních prací bylo „Sdružení TRANSPORTA 2012“, sdružení společností Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r.o. a STRABAG a.s., se kterým byla na základě výběrového řízení v červnu 2012 podepsána smlouva o dílo.

Sanační práce trvaly od března 2013 do června 2014, nyní probíhá administrativní a finanční ukončení projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: chrudim.eu

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…