Havířov do oprav a rekonstrukcí investoval v posledních čtyřech letech dvě miliardy

24.07.2014 8:27

Bezmála dvě miliardy korun investovala havířovská radnice za uplynulé čtyři roky do zvelebení města. Dokreslují to opravené školy, bytové domy, zrekonstruované kino, veřejné plochy a sportoviště, náměstí, chodníky, parčíky a další místa.

Havířov do oprav a rekonstrukcí investoval v posledních čtyřech letech dvě miliardy
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

"Snažili jsme se opravovat a obnovovat různá místa a objekty ve všech částech Havířova, obyvatelé města si to zaslouží," vyjádřil se k nemalým investicím havířovský primátor Zdeněk Osmanczyk. Snahu havířovské radnice ve městě investovat ocenili také odborníci týdeníku Ekonom, kteří za rok 2013 označili Havířov v soutěži Město pro byznys městem s nejvyššími investicemi v Moravskoslezském kraji.

Nový kabát naposledy získalo Náměstí T. G. Masaryka. "Nejstarší náměstí v Havířově si opravu žádalo už dlouho. Plánovaná byla několik let, v závěru jsme sice museli od původního projektu upustit, protože byl velmi drahý, nicméně mám za to, že oprava se povedla," míní Zdeněk Osmanczyk. Nově vydlážděné plochy, cyklostezka, chodníky, nová zeleň, veřejné toalety, vyšší počet parkovacích míst a především vytěsnění automobilové dopravy jistě obyvatelé nejen starého Šumbarku přivítají. Těsně před otevřením náměstí uvedlo město do provozu na novém Šumbarku místo pro volnočasové aktivity. Krásná rokle nabízí dětem i dospělým možnost aktivního odpočinku se 4 dětskými hřišti i vyhlídkovou věží.

 Už druhým rokem využívají místní i milovníci filmů z okolí zrekonstruované Kino Centrum. Havířovský kulturní stánek čekal na opravu mnoho let, ta nakonec trvala 20 měsíců a stála 130 milionů korun. "Mnoho investičních akcí bychom si bez dotací nemohli vůbec dovolit, oprava městského kina je jednou z nich," připouští havířovský primátor. Krásně opraveno je také jedno z křídel magistrátu, kde má svou základnu Městská knihovna Havířov, oprava stála 65 milionů. Nový kabát za 47 milionů získala také Městská sportovní hala, kde v roce 2011 probíhalo evropský šampionát floristů. V seznamu investičních akcí lze v Havířově pokračovat dlouho, nelze je tady vyjmenovat všechny. Nicméně jednu z nejvyšších investic opomenout nemůžeme - výstavbu kanalizace v okrajových částech Havířova. Hodnota díla je 560 milionů korun a zahrnuje výstavbu 46 kilometrů kanalizačních sítí s více než tisíci domovními přípojkami. Také u ceny tohoto díla sehrály významnou roli dotace podobně, jako u přípravy areálu průmyslové zóny na území bývalého Dolu Dukla.

 "Investice Havířovu sluší, to asi každému městu nebo obci. Znamenají totiž růst a rozvoj, obnovu, město v nich bude chtít pokračovat také v budoucnu, v příštím programovacím období vyhlášeném do roku 2020," zdůrazňuje primátor Osmanczyk. Nicméně je si vědom, že prioritou je a bude řešení zaměstnanosti ve městě a zajištění bezpečnosti lidí, kteří v Havířově žijí tak, aby si obnovu města mohli v klidu užívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: havirov-city.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…