Havířov: Občané mohou navrhnout, jaká bude podoba náměstí Republiky po rekonstrukci

05.03.2024 19:26 | Tisková zpráva

Jeden z velkých projektů, které má město Havířov v plánu v blízké budoucnosti realizovat, je i revitalizace veřejného prostranství náměstí Republiky. Jelikož je toto náměstí středobodem města a místem setkávání všech občanů různých věkových kategorií, město vyhlašuje soutěž pro děti a dospělé o nejlepší návrh nové podoby náměstí Republiky. Každý má možnost předložit svůj vlastní nápad, jak by mělo toto veřejné prostranství vypadat. Termín odevzdání návrhů je do 15. května 2024.

Havířov: Občané mohou navrhnout, jaká bude podoba náměstí Republiky po rekonstrukci
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Soutěž proběhne ve střech kategoriích:

  • Kategorie A: Žáci základních škol (5. až 9. třída)
  • Kategorie B: Žáci středních škol (1. až 4. ročník)
  • Kategorie C: Studenti vysokých škol a dospělí

Každá soutěžní kategorie má své samostatné zadání soutěžního úkolu. Žáci základních škol se v rámci soutěžního úkolu stanou architekty, kteří mohou navrhnout na papír A3, jak si představují náměstí, na kterém mohou trávit svůj volný čas s kamarády a rodiči. V kategorii B se studenti středních škol zaměří na vytvoření nového konceptu pro toto veřejné prostranství, zahrnujícího mobiliář, zeleň a umístění vodního prvku. Kategorie C, která je určena pro studenty vysokých škol a dospělé, požaduje po účastnících soutěže, aby vytvořili návrh náměstí Republiky, který bude obsahovat umístění modrozelených opatření, která pomohou zlepšit kvalitu životního prostředí a přispějí k adaptaci města na klimatickou změnu. Při tvorbě návrhů v kategoriích B a C mohou účastníci soutěže čerpat inspiraci z historických map náměstí Republiky a návrhů architekta.

„V každé soutěžní kategorii budou oceněny tři nejlepší návrhy revitalizace náměstí Republiky. Vítězové obdrží ekologickou sadu propagačních předmětů z projektu LIFE COALA a vítězové prvních míst v každé kategorii dostanou speciální materiální odměnu. Naše náměstí Republiky si po letech obnovu a modernizaci rozhodně zaslouží, aby mohlo dál sloužit k setkávání občanů a bylo reprezentativním středobodem města. Součástí komplexní revitalizace bude zejména rekonstrukce zpevněných ploch, mobiliář, doplnění zeleně, umístění vodního prvku, rekonstrukce prostoru v okolí aleje metasekvojí s respektováním jejich vývinu a optimalizace sítě veřejného osvětlení. Pokud půjde všechno podle plánu, práce by mohly začít již během roku 2025,“ dodal náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Návrhy je možno odevzdávat naskenované nebo elektronicky zpracované na e-mail radova.marketa@havirov-city.cz. Termín odevzdání je do 15. května 2024. Výsledky budou oznámeny prostřednictvím e-mailu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…