Havířov nakoupil energie na burze a ušetřil pět milionů

18.09.2015 16:53

Pět milionů korun ušetřilo město Havířov při zářijovém nákupu elektřiny a zemního plynu pro magistrát a všechny příspěvkové organizace a některé městské společnosti na léta 2016 a 2017. Ceny nákupu energií na Českomoravské komoditní burze Kladno se podařilo snížit v průměru o pětinu. "Nákup energií centralizujeme každoročně," vysvětluje náměstek primátora pro hospodářský rozvoj Ivan Bureš.

Havířov nakoupil energie na burze a ušetřil pět milionů
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Na následující dvouleté období kupoval Havířov celkem 24 tisíc megawatthodin (MWh) silové elektřiny a bezmála 4,5 tisíc MWh zemního plynu. "Úspory se u jednotlivých produktů pohybují v rozmezí od sedmnácti do jedenadvaceti procent," doplnil Bureš.

Nejvíce se městu zlevní zemní plyn, jehož cena v příštích dvou letech klesne o 21 procent na 561 korun za MWh. Cena silové elektřiny ve vysokém napětí se sníží o 19 procent na 867 korun za MWh a v nízkém napětí o 17 procent na 843 koruny za megawatthodinu. "Nákup na burze jsme vyhodnotili jako efektivní nástroj k výběru dodavatele energií. Na burzovním trhu vládne silně soutěžní prostředí, které táhne ceny dolů více než u jiných forem veřejné zakázky," míní náměstek Bureš.

Dodavatelem elektřiny v hladině nízkého napětí se pro Havířov pro příští dva roky stala akciová společnost E.ON Energie, ve vysokém napětí bude elektřinu dodávat společnost Veolia. Zemní plyn bude město odebírat od akciové společnosti Pražská plynárenská. Energie pro své budovy, příspěvkové organizace a městské společnosti nakupuje havířovská radnice hromadně od roku 2012.

Při nákupu elektřiny a zemního plynu na letošní rok město snížilo ceny o půl milionu korun, od prvního nákupu v roce 2012 ceny pro město klesly o 4 miliony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …