Jičín: Nové poplatky za hrobová místa se některým občanům nelíbí

17.05.2016 6:36

RM pověřila ředitele Technických služeb zpracováním analýzy velikosti hrobových míst na hřbitovech, které mají TS ve správě. Od začátku roku totiž došlo ke změně rozpočítávání poplatků za služby spojené s nájmem hrobových míst.

Jičín: Nové poplatky za hrobová místa se některým občanům nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Do konce roku 2015 nájemci platili vždy na 5 let (pětileté nájemní smlouvy) ročně 140,- Kč (za pět let 700,- Kč) a bylo jedno, jak byl hrob velký. RM schválila ceník na rok 2016 a nájemci nyní platí služby od m2, a to konkrétně 84,- Kč/m2/rok (za pět let 420,- Kč/m2). V praxi to tedy znamená, že ti kdo mají hrobové místo o ploše 1,67 m2, platí stejně jako v předchozích letech.

Nájemci, kteří mají hroby menší platí menší poplatky. Naopak majitelé rozsáhlejších hrobových míst posílají stížnosti, protože se jim cena za pronájem místa a služby několikanásobně zvedla. Například u výměry hrobu 5,15 m2 (š 1,88m x d 2,74m) činí poplatky za služby 432,60 Kč/rok. Což je navýšení o 209 % za rok.

Větší hroby jsou na hřbitovech v Robousích, Popovicích a pod Zebínem. Technické služby již mají zpracovaný pasport jednotlivých hřbitovů, proto bude zpracována analýza velikosti hrobových míst na jednotlivých hřbitovech a Rada města se bude rozhodovat, zda zachová schválený způsob placení poplatků, nebo tento způsob změní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

7:31 Havířov: Městská policie opět zahájila forenzní značení kol

Datem 2. května 2024 byla opět spuštěna služba pro občany města – forenzní značení jízdních kol, ele…