Litomyšl: Participativní rozpočet 2024

29.02.2024 16:14 | Tisková zpráva

Opět po roce máte šanci podávat návrhy projektů v rámci pátého ročníku litomyšlského participativního rozpočtu. Máte ve svém okolí místo, které byste rádi opravili? Chtěli byste vybudovat nové dětské hřiště, květinový záhon nebo třeba sportoviště? Rádi byste podpořili nějakou sportovní, sociální nebo kulturní aktivitu? K tomu všemu vám může pomoci participativní rozpočet.

Litomyšl: Participativní rozpočet 2024
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

V rámci participativního rozpočtu pátráme také v roce 2024 po dvou zajímavých projektech, které mohou přispět ke zvýšení kvality života ve městě a integrovaných obcích. Návrhy lze přihlašovat ve dvou kategoriích:

  • do 100 tisíc korun
  • do 400 tisíc korun.

Návrhy na investiční i neinvestiční projekty může až do konce února podat každý občan České republiky starší 12 let jednoduše prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách města.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí

Občané, kteří nemají přístup k internetu mohou o pomoc s vyplněním požádat na městském úřadě nebo v Infocentru Litomyšl na Smetanově náměstí.

Podané návrhy do konce dubna dle předem definovaných parametrů posoudí Investiční komise MÚ Litomyšl. Přihlášené projekty nesmí porušovat platné právní předpisy, musí být do jednoho kalendářního roku od data zveřejnění výsledků realizovány na pozemcích či v objektech města Litomyšl a musí být v souladu se schváleným územním plánem.

Zda se váš návrh nachází na pozemku města si můžete jednoduše ověřit pod následujícím odkazem, kde stačí jednoduše zaškrtnout vrstvu 05 - parcely v majetku města.

Veřejnost pak bude o schválených návrzích hlasovat v elektronické podobě od poloviny května do poloviny června. Oproti loňsku došlo k několika úpravám pravidel hlasování.

Nově je výslovně stanoveno, že hlasovací právo nelze delegovat na třetí osobu a nikdo není oprávněn provést hlasování za jinou osobu, vyjma podpory občanů, kteří nemohou či nechtějí využít internet. Je také zakázán jakýkoliv hromadný sběr osobních údajů za účelem hlasování nebo v jiné souvislosti s městským participativním rozpočtem. Nebude také možné hlasování jinou formou než prostřednictvím speciálního formuláře.

Stejně jako v loňském roce mohou hlasovat všechny fyzické osoby starší 12 let s trvalým pobytem v Litomyšli nebo integrovaných obcích. V případě zjištění pochybnosti o dodržení pravidel hlasování a pravidel fair-play při prezentaci některého z projektů je Rada města oprávněna projekt dotčený touto pochybností vyloučit.

Výsledky hlasování budou známy na konci června 2024. Přípravy na realizaci vítězných projektů následně startují zpravidla na konci letních prázdnin.

V uplynulých ročnících díky participativnímu rozpočtu proběhla například revitalizace sportoviště na Wembley, zútulnilo se Osecké údolí, vznikla Komunitní dílna Litomyšl, pořídily se nové koše a stojany pro cyklisty u cesty na Suchou, revitalizoval se park u kapličky na Pohodlí a Litomyšl se stala rozkvetlejší. V minulém ročníku zvítězily projekty Dílna - jedeme dál a unikátní veřejné šachové hřiště, které jsou aktuálně ve fázi realizace. Podrobnější informace o participativním rozpočtu a výsledky předchozích ročníků najdete na webu města v sekci Participativní rozpočet (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…