Město Šumperk si připomene výročí tragické události

01.04.2015 15:09

V úterý 31. března 2015 uplynulo 70 let od jedné z nejtragičtějších událostí druhé světové války na Šumpersku.

Město Šumperk si připomene výročí tragické události
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

V časných ranních hodinách posledního březnového dne roku 1945 bylo na bratrušovské střelnici gestapem popraveno šestnáct vlastenců. Město Šumperk ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Šumperku připravuje u příležitosti tohoto výročí a rovněž výročí konce druhé světové války reedici publikace Miroslava Zapletala

„Na úsvitě svobody. Bratrušovská tragédie 31. března 1945.“.

Původní publikaci vydal tehdejší Vlastivědný ústav v Šumperku již v roce 1967. „Její druhé vydání prošlo jazykovou úpravou a bude ve zcela novém grafickém designu a doplněno o rozsáhlejší fotografickou přílohu s využitím vyšší kvality papíru a tisku,“ vysvětluje Bohuslav Vondruška z oddělení kultury a vnějších vztahů. O redakční úpravy se postaral historik Vlastivědného muzea v Šumperku Zdeněk Doubravský. „Poutavý text publikace popisuje pozadí a průběh tragických událostí na sklonku druhé světové války, kdy šumperské gestapo pozatýkalo, brutálně mučilo a nakonec zavraždilo šestnáct členů odbojové skupiny ze Šumperska,“ dodává Vondruška.

Obě výročí si připomeneme pietní vzpomínkovou akcí, která se uskuteční v pondělí 4. května 2015 u památníku v místě pomníku obětí fašismu u bratrušovské střelnice. Pietní vzpomínkovou akci pořádá město Šumperk ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu. Pro účastníky akce bude přistaven autobus na parkovišti u hotelu Grand v Šumperku se zastávkou u šumperské restaurace „Pod Kaštanem“. Odjezd autobusu bude od hotelu Grand v 9:00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sumperk.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…