Němčina nekouše, dozvědí se liberečtí školáci

16.06.2012 16:50

Němčinu na základních školách v posledních letech postupně vytlačuje anglický jazyk, děti ho více upřednostňují. Na pokles zájmu reaguje nový projekt nazvaný Němčina nekouše, jehož cílem je zvýšení zájmu žáků základních škol o výuku německého jazyka a motivace ředitelů k větší podpoře němčiny.

Němčina nekouše, dozvědí se liberečtí školáci
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Projekt představili ředitelům libereckých základních škol včera v Liberci zástupci Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem. Prezentace se zúčastnil také náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda a velvyslanec Spolkové republiky Německo v České republice J. E. Detlef Lingemann. Právě německé velvyslanectví společně s Tandemem usilují o podporu výuky německého jazyka na školách.

Tandem nabízí školám bezplatné jazykové animace zaměřené na motivování žáků k volbě výuky němčiny. A co si představit pod pojmem jazyková animace? Je to zábavná metoda, která má u dětí hravým způsobem odbourat strach a ostych z cizí řeči. Jejím cílem je přiblížení základů cizího jazyka a prohloubení již získaných jazykových znalostí. „Nechceme konkurovat angličtině, ale přesvědčit žáky a jejich rodiče, že němčina není tak obtížný a tvrdý jazyk, jak si často mnozí myslí,“ uvedl koordinátor projektu Zbyšek Brůj. Doplnil, že projekt má i svou německou část, ve které budou naopak děti v Německu motivovány k výuce českého jazyka.

„Naším projektem bychom rádi přispěli k zastavení poklesu zájmu žáků základních škol o německý jazyk a zároveň tím mimo jiné reagujeme i na výsledky průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory mezi německými firmami v Česku, pro které je v 73 procentech znalost německého jazyka u jejich zaměstnanců velmi důležitá. Tyto firmy navíc na českém trhu práce představují asi sto tisíc pracovních míst,“ uvedl k dlouhodobým ambicím projektu ředitel plzeňského Tandemu Jan Lontschar.

Projekt Němčina nekouše se tak připojí k již probíhající kampani Šprechtíme, která rovněž podporuje výuku němčiny na školách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

13:05 Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

Správci městské zeleně v Hradci Králové mapují škody po jarních mrazech. Poškozená stromořadí se nac…