Ocenění za projekt zaměřený na komunální odpady putuje do Bílovce

14.11.2015 9:37

Ocenění za vítězství v kategorii komunální odpad v prvním ročníku soutěže Komunální politik 2015, který vyhlásil časopis Moderní obec, převzal ve čtvrtek 12. listopadu v budově Senátu Parlamentu České republiky v Praze starosta města Bílovce Pavel Mrva.

Ocenění za projekt zaměřený na komunální odpady putuje do Bílovce
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Do soutěže, jejímž cílem je představit v osmi kategoriích projekty, které změnily k lepšímu život ve městech a obcích, se Pavel Mrva přihlásil se studií odpadového hospodářství v Bílovci. „Hlavním důvodem, proč se město Bílovec aktivně angažuje v oblasti odpadového hospodářství, je zejména morální aspekt – chceme být zodpovědní vůči přírodě i našim budoucím generacím," říká starosta. „Nezanedbatelnou roli hrají také finanční úspory, které  hospodárné nakládání s odpady a jejich likvidace městu přináší. V průběhu roku 2014  bylo v Bílovci vytřízeno 378 tun odpadu, který byl následně odkoupen společností Ecokom. Tím byly náklady na likvidaci komunálního odpadu sníženy o 1,065 milionu korun."

Podle Pavla Mrvy patří velký dík bíloveckým občanům, pro které se stal systém sběru a třídění odpadu samozřejmostí. Mimo základních surovin, jako jsou plast, papír a sklo, se v Bílovci třídí a sbírají do speciálních kontejnerů také odpady tuků a olejů, textilu, nápojových kartónů a biologicky rozložitelného odpadu. Velkoobjemový odpad a nebezpečné látky se svážejí do sběrného dvora, který je provozován pro občany města zdarma. „Občany motivujeme i finančně. Každá  domácnost, která se zapojí do sběru plastu, dostává za kilogram vytřízeného plastu finanční bonus, o který je jí posléze snížena základní platba za komunální odpad pro příští rok," dodává starosta Pavel Mrva, podle kterého stojí za úspěchem města také aktivní přístup pracovníků odboru životního prostředí bíloveckého městského úřadu a společnosti SLUMBI, která se zabývá odvozem odpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …