Olomouc: Jak se u vás volí? Co říkáte názvu Czechia? Američtí studenti debatovali na radnici

26.05.2016 21:25

Skupina dvou desítek studentů z partnerského amerického města Owensboro navštívila dnes olomouckou radnici. Přijal je náměstek primátora Pavel Urbášek a po obecném úvodu do dějin i současnosti města se studenty více než půl hodiny diskutoval a zodpovídal jejich dotazy.

Olomouc: Jak se u vás volí? Co říkáte názvu Czechia? Američtí studenti debatovali na radnici
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Je to opravdu mimořádně krásné město, všem se nám tu líbí památky i vaše jižanská pohostinnost,“ zaznělo z americké strany na začátek debaty. Následovaly praktické a dost konkrétní dotazy. Studenty zajímal systém, kterým volí občané v komunálních volbách, i fungování samosprávy. Zajímalo je, jak polarizovaná je naše politická scéna. „U nás ve Spojených státech je i v souvislosti s blížícími se prezidentskými volbami velmi polarizovaná, musíte být buď hodně vlevo, nebo naopak hodně vpravo.

Jak to je u vás?“ zněl dotaz jedné ze studentek. „Na úrovni municipality tato polarizace není příliš patrná, strany z levé i pravé části spektra jsou schopny spolupracovat. Polarizaci společnosti zažíváme spíš v souvislosti s jevem, který se odehrává v celé Evropě, a to je vztah k imigrantům,“ podotkl Pavel Urbášek.

Návštěva se zajímala i o to, jak politici v Olomouci vnímají návrh na nové anglické pojmenování naší země Czechia. „Domnívám se, že si to lidé u nás budou velmi často plést s Čečenskem,“ upozornil jeden z amerických hostů.

Studenti z vyšších středních škol z Owensboro tráví v Olomouci šestitýdenní studijní program, zaměřený na poznávání střední Evropy a našich politických i kulturních reálií. Absolvují stáž na univerzitě a také navštěvují významná středoevropská města jako Vídeň, Budapešť či Krakov. Po celou dobu studijního pobytu ale sídlí v Olomouci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…