Plzeň: Finále Plzeň je! Komplikacím navzdory, vzkazují organizátoři

13.09.2020 16:32

V netradičním podzimním termínu od 25. do 30. září se uskuteční Festival Finále Plzeň. Každý den nabídne premiéru či předpremiéru, soutěžní festivalové snímky, nahlédne do německé a slovenské filmové kuchyně, zjistí, kde v zahraniční kinematografii zanechali stopy čeští tvůrci a promítne i studentské prvotiny. A opět se stane místem setkání s hvězdnými hosty. Hlavní festivalové centrum bude v Měšťanské besedě. Organizátoři připravili řadu hygienických opatření, aby zamezili šíření onemocnění covid-19.

Plzeň: Finále Plzeň je! Komplikacím navzdory, vzkazují organizátoři
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Festival je letos opravdu bohatý na premiéry a předpremiéry. Každý den přinese alespoň jednu filmovou novinku, která vznikla v České republice,“ láká diváky programový ředitel Peter Badač. Festival v pátek 25. září zahájí snímek Svět podle Muchy režiséra Romana Vávry. V sobotu 26. září se chystá projekce prvního dílu nového seriálu režiséra Jaroslava Brabce Zločiny Velké Prahy s názvem Dáma v studni. Nedělními (27. září) novinkami budou snímky Karel (režie Olga Malířová Špátová) o legendárním Karlu Gottovi a všechny tři díly minisérie Petera Bebjaka Herec v hlavní roli s Janem Cinou. Sváteční pondělí 28. září zve na premiéru prvotiny Tomáše Polenského Smečka o šikaně v hokejovém prostředí a premiérové uvedení dokumentu Češi jsou výborní houbaři Apoleny Rychlíkové o klimatické změně u nás pohledem mimozemských odborníků. V úterý uvede festival v premiéře film Tichý společník režiséra Pavla Göbla, který natočil podle své novely oceněné cenou Magnesia Litera, a dokumentární snímek Adély Jandec Sirotkové Neobyčejný život Josefa Spejbla o legendární plzeňské loutkové osobnosti.

Finále PlzeňFestival tradičně poskytuje svým návštěvníkům také pohled na zahraniční tvorbu. Letos se v rámci sekce ZOOM vydá objevovat krásy slovenské filmové produkce. Připravena je i sekce Německé kino. Finále Plzeň se tradičně věnuje také krátkým filmům v soutěžních i nesoutěžních sekcích. Mezi hosty, s nimiž se návštěvníci festivalu mohou potkat jsou například Jana Plodková, Klára Issová, Jitka Čvančarová, Jiří Mádl, Josef Trojan, Miro Žbirka nebo vnuk Adolfa Muchy George Mucha. To je jen malá část filmové nabídky. Kompletní program festivalu je zveřejněn na webových stránkách www.festivalfinale.cz.

Díky prodlouženému festivalovému víkendu si návštěvníci budou moci užít ještě více zábavy – Finále Plzeň spojilo své síly s Plzeňským festivalem vína, který se uskuteční v Kopeckého sadech a ulici Bedřicha Smetany 26. až 28. září, a Světem knihy, který se koná v DEPO2015 25. až 26. září. Svět knihy přichystal řadu autorských čtení a Festival vína mimo food a odpočinkové zóny nabízí v pondělí 28. září i speciální degustaci vína, které si ‚zahrálo‘ ve filmu 3Bobule. „Navíc při koupi dvou vstupenek na Svět knihy dostanete voucher na Finále Plzeň. Když si koupíte akreditaci na Finále, získáte vstupenku na Svět knihy,” doplňuje ředitelka festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová.
Finále Plzeň a covid-19

„Jsem moc rád, že organizátoři letošní filmový festival Finále Plzeň nevzdali a přes covidovou nepřízeň jej uskuteční v novém termínu. Těším se, že naše město díky tomu ožije, že opět pocítíme festivalovou atmosféru a uvidíme zaplněná kina i skvělé snímky,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa. Plzeň patří mezi hlavní partnery akce, z rozpočtu poskytla tradiční tři miliony korun, k tomu letos mimořádně navíc 500 tisíc korun, jež pokryjí zejména vícenáklady spojené s přesunem akce.

„Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci jsem opravdu ráda, že se festival koná v téměř neomezeném rozsahu. Všem sálům, s výjimkou Velkého sálu v Měšťanské besedě, jsme snížili kapacitu tak, aby nepřekročila sto lidí včetně delegace a personálu. Sály budeme po skončení projekce desinfikovat a větrat. Ve všech festivalových prostorách budou rozmístěny stojany s desinfekcí. Máme také speciální tým, který se postará o bezpečnost všech, kteří nám zachovali přízeň a přijdou si festival s námi užít. Operativně jsme samozřejmě schopni reagovat na všechna opatření, která nastanou,“ ubezpečuje ředitelka festivalu Finále Plzeň Eva Veruňková Košařová a dodává: „I díky tomu, že s námi zůstali všichni hlavní partneři jako Eurosoftware, Škoda JS a Vodárna Plzeň jsme mohli udržet cenu vstupenky na 90 korunách.“

Na všechny akce, které nejsou ve venkovních prostorách, se účastník musí registrovat, u projekcí zdarma si vyzvedne vstupenku za 0 korun. Do sálů tak nebude vpuštěn nikdo bez akreditace či platné vstupenky. Vstupenky si mohou zakoupit pouze registrovaní návštěvníci, a to nejlépe on-line. Prodej vstupenek na místě bude probíhat ve dvou oddělených boxech tak, aby bylo eliminováno tvoření front. Vstupenky jsou nepřenosné. Pokud si akreditovaný divák vybere na projekci více vstupenek, musí organizátorům v případě potřeby dodat seznam svých „spoludiváků“ (včetně jejich telefonu a e-mailu).

Festivalovým centrem zůstává Měšťanská beseda, nově bude připraven promítací sál také v Divadle Dialog.

www.festivalfinale.cz
www.facebook.com/finaleplzen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…