Plzeň: Primátor města zasadil vlčí máky

06.11.2020 17:33

Do záhonku vlčích máků pod Masnými krámy v centru Plzně přibyl v pátek 6. listopadu další květ. Zasadil ho tam primátor města Plzně Martin Baxa. Připojil se tak k veřejné sbírce, kterou u příležitosti Dne válečných veteránů pořádá nezisková organizace Post Bellum. Ti, kdo do sbírky přispějí, tak vzdávají úctu statečným lidem, kteří na válečných frontách i v odboji bojovali za svobodu a demokracii.

Plzeň: Primátor města zasadil vlčí máky
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

Letošní ročník sbírky má jinou podobu než v předchozích letech. Kasičky nemohou být kvůli koronavirové krizi ve veřejném prostoru, například v knihovnách, kavárnách, školách či restauracích. Po městech nechodí dobrovolníci s kasičkami, kteří těm, kdo do sbírky přispěli, připnuli na klopu květ vlčího máku. Sbírka se tedy přesunula do online prostoru na web www.denveteranu.cz. Přispět je možné libovolnou částkou, minimální doporučený obnos online je 50 korun. Lidé mohou to, že se ke sbírce připojili vyjádřit tím, že si sami vyrobí květ vlčího máku a pak jej zasadí do záhonu, který vznikl v centru Plzně v trávníku pod Masnými krámy. Sbírka trvá do 30. listopadu.

Výtěžek sbírky pomůže prostřednictvím Centra pomoci Paměti národa konkrétním pamětníkům. „Díky němu zajistíme nákupy potravin, vyzvedávání léků i drobné pochůzky a umožníme seniorům tolik potřebný mezilidský kontakt telefonicky nebo písemně,“ vysvětlila Michaela Šímová, která činnost centra v Plzeňském kraji koordinuje. Část peněz ze sbírky u příležitosti Dne válečných veteránů poputuje stejně jako v předchozích letech na dokumentování jejich příběhů a natočení vzpomínek ve veřejně přístupné databázi Paměť národa.

Den válečných veteránů se slaví celosvětově 11. listopadu, u příležitosti konce první světové války. Květy vlčího máku pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě a staly se proto symbolem tohoto svátku. Loni společnost Post Bellum ve sbírce vybrala více než 1,7 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

13:05 Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

Správci městské zeleně v Hradci Králové mapují škody po jarních mrazech. Poškozená stromořadí se nac…