Praha 1: Děti ze Základní školy Brána jazyků hostí přátele z Nîmes

30.03.2017 15:33

„Je to super! Poznáváme spoustu nového, seznamujeme se s jinými dětmi, vidíme věci, které v žádné učebnici nenajdeme. Máme prostě možnosti, jež naši rodiče a prarodiče neměli.“ I takové hodnocení výměnných žákovských pobytů zaznělo z dětských úst na Staroměstské radnici, kam děti ze ZŠ Brána jazyků a jejich kamarády z College Jean Rostand z nádherného jihofrancouzského města Nîmes pozvala radní Prahy 1 pro školství Eva Špačková.

Praha 1: Děti ze Základní školy Brána jazyků hostí přátele z Nîmes
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

„Partnerství Prahy 1 a Nîmes má poměrně dlouhou historii, která se píše už od roku 1967. Do roku 1989 ho ale omezovaly komunistické úřady. To už je naštěstí minulost a zejména děti a mladí lidé využívají možnosti, které jim blízké vztahy našich krásných měst poskytují, a sami navazují kontakty a přátelství, která jsou často na celý život a jež jim otevírají nové příležitosti i znalosti,“ popsala Eva Špačková a dodala: „Je to to nejlepší a zároveň nejkrásnější pokračování tradice založené v roce 1924, a to právě v Nîmes, kde tehdy na tamějším lyceu vznikla česká sekce pro naše studenty.“

Francouzské děti z Collège Jean Rostand jsou během svého týdenního pobytu ubytováni u žáků ze ZŠ Brána jazyků. „Jsou tu od pátka do pátku a užívají si opravdu velmi bohatý program, jehož součástí jsou například návštěvy Židovského Města, Křižíkovy fontány, Nižboru, Pražského hradu nebo Terezína,“ vysvětlila učitelka francouzštiny ZŠ Brána jazyků a nositelka jednoho z nejstarších francouzských vyznamenání, Řádu akademických palem, Markéta Šafránková.

Na organizaci pobytu malých francouzských hostů se samozřejmě podílejí i české rodiny, které je ubytovaly a připravily pro ně víkendový program. Děti z Collège Jean Rostand si o návštěvě navíc vedou podrobné cestovní deníčky. O svých dojmech vyprávěly při setkání na Staroměstské radnici, kam je pozvala radní Eva Špačková, která pro ně připravila dárky na památku a prohlídku starobylých prostorů.

„Jsem ráda, že se francouzským dětem u nás líbí a že oceňují program i to, co během něho mohou vidět. Výměnné pobyty jsou určitě přínosné pro všechny – Čechy i Francouze, děti i jejich dospělý doprovod,“ uvedla Eva Špačková.

Město Nîmes bylo založeno na pohostinném místě u přírodních pramenů. Zdejší pozemky věnoval kolem roku 31 př. n. l. císař Augustus svým věrným legionářům. Emblém z jeho pamětní mince – palma s krokodýlem – se také stal znakem města. Památky z doby antické, včetně nedalekého akvaduktu Pont du Gard, zdobí město dodnes.

Za středověku zchudlé a zdecimované město, ochuzené emigrací převážně protestantského obyvatelstva, se vzpamatovalo až za průmyslové revoluce. V Nîmes má původ slovo „denim“ a byly zde poprvé použity Jacquardovy stavy. Ze slavných rodáků je třeba připomenout spisovatele Alphonse Daudeta, básníka Jeana Reboula a především profesora, spisovatele, historika a příznivce někdejšího Československa Ernesta Denise.

V Nîmes byla také v roce 1924 založena na tamějším lyceu česká sekce pro studenty – chlapce. První česká sekce byla otevřena už v roce 1920 na Carnotově lyceu v Dijonu. V roce 1923 byla v Saint-Germain-en-Laye nedaleko Paříže zřízena sekce pro dívky. U zrodu českých sekcí ve Francii stály významné osobnosti – Edvard Beneš, Ernest Denis a další.

Dnes existují celkem dvě sekce (na Carnotově lyceu v Dijonu a na Lyceu Alphonse Daudeta v Nîmes), které představují jeden ze stěžejních pilířů česko-francouzské spolupráce, neboť vzdělávají mladé české studenty a studentky, kteří nejenže po absolvování tohoto studia ovládají oba jazyky, ale zároveň dokonale znají kulturní odlišnosti obou zemí a jsou důležitým pojítkem mezi Českou republikou a Francií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…