Praha: Programové prohlášení v oblasti územního rozvoje bylo z většiny splněno

02.10.2018 21:16

Zprávu o plnění programového prohlášení Rady hl. m. Prahy v oblasti územního rozvoje, územního plánu a péče o veřejný prostor za období od prosince 2014 do září 2018 v úterý představila Petra Kolínská, radní hlavního města. Z celkem 209 programových bodů jich v této oblasti bylo k řešení 23. Radní měli na jejich plnění celkem 39 měsíců.

Praha: Programové prohlášení v oblasti územního rozvoje bylo z většiny splněno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Mezi hlavní úspěchy zařadila Petra Kolínská pokrok v přípravě revitalizace nevyužitých ploch (tzv. brownfieldů) na Nákladovém nádraží Žižkov, bývalém Smíchovském nádraží a na Rohanském ostrově.

V oblasti péče o veřejný prostor se podařilo splnit slib týkající se vyhlášení mezinárodní urbanistické soutěže na revitalizaci Vítězného náměstí. Hotové jsou projekty na rekonstrukci 14 významných městských ulic a prostranství. Těsně před dokončením je povolovací řízení na rekonstrukci Malostranského náměstí.

Na sto procent je splněno předsevzetí zapojit občany do plánování budoucí podoby Prahy. Vlajkovou lodí kvalitativního skoku v informování veřejnosti je Centrum architektury a městského plánování (CAMP) fungující od září 2017 pod taktovkou Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Program CAMPu je založen na výstavách, diskusních pořadech i prezentaci projektů soukromých investorů. CAMP od jeho otevření navštívilo 71 348 lidí, konalo se zde 184 akcí a 7 velkých výstav.

Již příští rok lze financovat vznik uměleckých děl určených pro veřejný prostor, hotov je totiž program známý pod zkratkou „Dvě procenta na umění”. Úplnou novinkou v tomto volebním období je vznik Fondu rozvoje dostupného bydlení, zajištění územní rezervy pro výstavbu sociálního bydlení a příprava Mapy infrastrukturních potřeb.

„Až se na Pražany v příštích čtyřech letech budou valit zprávy o úspěšné revitalizaci městských tříd a náměstí nebo výstavbě tisíce nájemních bytů dostupných pro rodiny s průměrnými příjmy, nebude už nikdo rekapitulovat předchozí přípravy. Ale dluh v podobě prázdných šuplíků a nepřipravených projektů jsme splatili. V příštím volebním období je na co navazovat,” komentuje plnění programového prohlášení Petra Kolínská. 

Posun nastal v oblasti regulace reklamy. Ta mizí z Pražské památkové rezervace, kultivuje se také podoba reklamy na sloupech veřejného osvětlení. Redukce by se v souvislosti s naplňováním Pražských stavebních předpisů měla dotknout i větších formátů, tedy billboardů a bigboardů.

Mezi body, které se nepodařilo dostatečně posunout vpřed, patří záměr na razantní vrácení bydlení do centra města nebo plán na zavedení povinných finančních odvodů developerů a důsledné vymáhání podílu developerů na technické vybavenosti města.

Dluh částečně zůstal také v revitalizaci veřejných prostranství a veřejné vybavenosti v okolí stanic metra na sídlištích.

Programové prohlášení, které vycházelo z koaliční dohody mezi ANO, ČSSD a Trojkoalicí (Zelení, KDU-ČSL a STAN), schválila Rada hlavního města Prahy dne 17. 2. 2015 (tisk R-16862) a je dostupné na portálu hlavního města ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

13:05 Hradec Králové: Jarní mrazy poničily parky a stromořadí

Správci městské zeleně v Hradci Králové mapují škody po jarních mrazech. Poškozená stromořadí se nac…