Praha začala se sběrem bioodpadu z bytů

28.04.2017 8:35

Radní hlavního města Prahy pro oblast životního prostředí Jana Plamínková spolu s odborem ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy zahájila pilotní projekt sběru bioodpadu od vybraných bytových objektů v Praze 13. Realizace projektu je zajišťována ve spolupráci se společností Pražské služby.

Praha začala se sběrem bioodpadu z bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Do projektu je přímo zapojeno 33 domů, což čítá téměř 1 200 bytů. Sběr je zaměřen na rostlinnou složku bioodpadu. Počítá se především s bioodpadem vznikajícím v kuchyních. Do nádob se mohou dávat i zbytky rostlin, hlína, tráva, rozřezané větvičky, umaštěné papíry, prostě cokoliv, co je rostlinného původu a po vhození do kompostu se dokáže rozložit. V rámci projektu bylo rozmístěno 38 hnědých nádob, nejčastěji s objemem 240 litrů. Většina z nich je uzamčena. Jedná se o speciální nádobu, která je provětrávaná v horní části konstrukce. Zpočátku je svoz stanoven 1x týdně, počítá se s navýšením až 2x týdně. Bioodpad je odvážen do průmyslové kompostárny Úholičky.

Bioodpad je zpracováván tradičním kompostováním. Po skončení procesu je výsledkem zralý kompost, který se vrátí přímo nebo v podobě substrátu zpátky do půdy. „Jedním z nejzávažnějších problémů životního prostředí v posledních letech je zvýšená eroze a s tím spojená degradace zemědělského půdního fondu. Zjednodušeně řečeno dochází k odnosu nejúrodnější části půdy. Navracením kompostu do půdy se dá erozi úspěšně bránit,“ vysvětluje radní Jana Plamínková. Zapravení kompostu do půdy má přínosy pro udržení a obnovu kvality půdy, dále zvýšení půdní úrodnosti a má pozitivní vliv na ochranu životního prostředí. Třídění a zpracování bioodpadu kompostováním s navrácením do půdy patří odpadové hospodářství mezi významné cíle s nenahraditelnou rolí.

Bioodpad z domácností, především od rodinných domů, se v Praze sbírá od roku 2004. Komerční varianta služby je dostupná v posledních letech pro kohokoliv, kdo o ní projeví zájem. Kvalita vytříděného bioodpadu a čistota sběru je klíčová pro výrobu kvalitního kompostu. Obsah hnědých popelnic je pravidelně monitorován, a pokud obsahuje příměsi, nelze jej zkompostovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …