Sokolov: Ministr slíbil podporu průmyslové zóně. Město podá novou žádost

09.06.2017 8:34

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček navštívil v pátek 3. června Sokolov. Cílem jeho návštěvy bylo, mimo jiné, seznámit se s lokalitou a okolnostmi ohledně záměru vybudovat za městem průmyslovou zónu. Ta je připravená už deset let. Dosud se ale nedostala na seznam státem podporovaných projektů. Už brzy by se to mohlo změnit.

Sokolov: Ministr slíbil podporu průmyslové zóně. Město podá novou žádost
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Přímo u pozemků se sešli kromě šéfa resortu také poslankyně Markéta Wernerová, generální ředitel Czech Investu Karel Kučera a představitelé společnosti Sokolovská uhelná, a.s. František Štěpánek a Jiří Pöperl, která zájmové pozemky vlastní. Schůzky se zúčastnil rovněž starosta Jan Picka.

Přibližně 120 hektarů půdy leží mezi obcemi Sokolov a Staré Sedlo a jako strategické území je zanesené rovněž do územních plánů obou obcí. „Zajistili jsme veškeré náležitosti pro zanesení do územních plánů, což bylo nejen administrativně hodně náročné. Teď je tady k dispozici ucelený pozemek, který je ideální pro jednoho velkého investora,“ řekl Jiří Pöperl. Oblast u Sokolova se dosud nedočkala zařazení do státem podporovaných strategických zón, nedaleký Cheb ano. Úřad argumentoval například tím, že jde o soukromé vlastnictví, které vylučuje veřejnou podporu, nebo tím, že pozemky u Sokolova jsou poddolované a jsou protnuté stožáry vysokého napětí, což výrazně snižuje hodnotu.

„Tady vidíte, že sloupy vedou po okraji plochy a pokud jde o poddolování, to nepřesahuje 20% z celého území a v listopadu 2016 jsme podepsali smlouvu o smlouvě budoucí kupní s městem Sokolov,“ vysvětloval ministrovi František Štěpánek a poukázal na fakt, že SU nemá v úmyslu zatěžovat městský rozpočet přímým odkupem: „počkáme na příchod vážného zájemce, se kterým se pak na všem dohodneme,“ dodal. „Já osobně to považuji za velice vstřícný krok od SU a po dnešní schůzce doufám, že se s chebskou průmyslovou zónou dostaneme alespoň na stejnou startovací čáru,“ navázal starosta Jan Picka. Karel Kučera uvedl, že Czech Invest už spolupracuje s odborem rozvoje města, aby se Sokolov mohl do programu PPNI (Podpora podnikatelských nemovitostí a infrastruktury) znovu přihlásit. „Měli jsme schůzku v květnu a teď pilujeme detaily. Předpokládám, že financovat by se měla jen infrastruktura, včetně základních povrchových úprav,“ reagoval Karel Kučera a doplnil, že bude nutné rovněž zajistit ekologické posudky před zahájením stavby.

Ministr Havlíček v Sokolově

Skupina se po diskusi přesunula do jednací síně městského úřadu, kde se hovořilo zejména o budoucí dodávce tepla do samotného města Sokolov a také do měst a obcí v jeho okolí. Parní elektrárna Tisová, jejímž novým vlastníkem se stala SU, je technologicky zastaralá a navíc zatěžuje životní prostředí. SU má připravený projekt na ekologizaci vytápění, kdy navíc využije uskladněné zásoby tepla z Vřesové bez navýšeného spalování. Tisovou pak plánuje odstavit. Náklady projektu, které například počítají se zavedením teplovodního potrubí do země, se budou pohybovat ve stovkách milionů korun. Ministr Havlíček k tomu podotknul, že dotace v oblasti energetiky podporují spíše malé a střední podniky, nicméně slíbil další projednání v nejbližší době. Karel Kučera pak naznačil, že pokud by se nenašel dotační titul, mohl by projekt být projednán individuálně a poukázal přitom na Pařížskou klimatickou dohodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…