Šumperk s dalšími městy znovu šetří společným nákupem energií na burze

06.07.2016 20:09

Šumperk spolu s městy Jeseník, Mohelnice a s Českou Vsí nakupují každoročně elektřinu na Českomoravské komoditní burze Kladno. Letos k elektřině připojily i zemní plyn a nakoupily energie hned na dva roky. Na rozpočtech to bude znát, radnice a jejich příspěvkové organizace ušetří 6 a půl milionu korun.

Šumperk s dalšími městy znovu šetří společným nákupem energií na burze
Foto: sumperk.cz
Popisek: Náměstí v Šumperku

„U plynu v maloodběru, který jsme na burze letos nakupovali poprvé, snižujeme náklady o třetinu. Jen na této komoditě Šumperk v příštích dvou letech ušetří téměř milion korun. Spolu se silovou elektřinou, která nám zlevnila o pětinu, to znamená celkovou úsporu 2 miliony a 300 tisíc korun,“ uvedl místostarosta Šumperka Tomáš Spurný.

Výrazných úspor dosáhl také Jeseník, který vedle zemního plynu v maloodběru pořizoval pro organizaci Správa majetku města Jeseník i velkoodběr. Za energie město zaplatí o 2 miliony a 700 tisíc méně, z toho úspora u plynu přesahuje 1 milion a 800 tisíc korun.

Mohelnice už plyn na kladenské komoditní burze nakupovala loni. „Pro letošní rok jsme tak už dosáhly burzovních cen. Společným nákupem se sousedními městy ale znovu významně ušetříme. Energetické vstupy se nám v příštích dvou letech sníží u plynu o 800 tisíc korun a u silové elektřiny o více než 600 tisíc korun,“ uvedla místostarostka Jana Kubíčková.

„Za šest let společných nákupů se nám spojení se Šumperkem, Jeseníkem a Mohelnicí osvědčilo, dlouhodobě se nám vyplácí. Spolu s nimi od roku 2011 nakupujeme silovou elektřinu v nízkém napětí, která nám v následujících dvou letech zlevní na 700 korun za megawatthodinu. To představuje pokles nákladů proti současným cenám o 20 procent a úsporu téměř 100 tisíc korun,“ doplnil starosta České Vsi Petr Mudra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…