Tábor: V nemocnici slavnostně zprovoznili dva moderní přístroje pro mikrobiologii

25.05.2015 17:19

Hned dva moderní přístroje v mikrobiologické laboratoři zlepší služby pro pacienty v Nemocnici Tábor, a. s. Ta si pořídila v dubnu nejmodernější přístroj pro rychlouidentifikaci patogenních mikroorganismů z klinických izolátů a pozitivních hemokultivačních vzorků a v květnu přístroj pro stanovení citlivosti na antibiotika. Na nákup přístrojů za celkem 6,6 milionu korun přispěl částkou ve výši 5 milionů korun Jihočeský kraj.

Tábor: V nemocnici slavnostně zprovoznili dva moderní přístroje pro mikrobiologii
Foto: jihnem.cz
Popisek: Nemocnice Tábor

„Z pořízení těchto přístrojů budou mít užitek všichni. Pacientům se díky cíleně zaměřené léčbě zkrátí pobyt v nemocnici, eventuálně pracovní neschopnost, a budou méně oslabeni díky zkrácení doby, po kterou měli nasazenou léčbu antibiotik. Nemocnice uspoří náklady na antibiotickou léčbu i náklady na diagnostika v laboratoři,“ uvedl jihočeský hejtman Mgr. Jiří Zimola.

„Důvodem podpory těchto přístrojů byla přednostně snaha o další zlepšení péče o pacienty a dále samozřejmě i zájem uspořit náklady na léčbu. Celkovou výši úspor nemocnice vyhodnotí po několikaměsíčním provozu,“ podotkla náměstkyně jihočeského hejtmana Mgr. Ivana Stráská. „Podobné investice mají smysl, proto je podporuji,“ doplnil radní pro ekonomiku Jaromír Novák.

Zkrátí se doba pro nasazení účinné léčby

První z přístrojů – hmotnostní spektrometr IVD MALDI Biotyper (MALDI-TOF) – je systém, který je schopen provádět rychlou automatickou identifikaci bakterií, kvasinek, plísní a mykobakterií a je založen na principu hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF(Matrix Assisted Laser Desorption/Ionazition – Time of Flight). „Právě díky tomuto principiu systém rychle identifikuje patogenní mikroorganizmy přímo z bakteriálních kultur na kultivačních mikrobiologických médiích nebo z pozitivních krevních či močových vzorků. Systém provádí rychlou identifikaci bakteriálního kmene z izolované kultury, ale také ze směsi kultur, a to přímo bez nutnosti další izolace. Ročně provede laboratoř na přístroji přes 25 tisíc identifikací. Díky tomuto modernímu přístroji se zkrátí čekání navýsledek o jeden až dva dny oproti metodám, které se používaly doposud. Tím se výrazně zkrátí doba pro nasazení účinné léčby pro naše pacienty,“ uvedl obchodně ekonomický náměstek táborské nemocnice Ing. Miroslav Kubeš, MBA.

Druhý přístroj, který velmi významně zrychlí vyšetření pacientů, je systém VITEK 2 určený pro stanovení citlivosti na antibiotika. Ročně přístroj provede cca 1 500 identifikací. Čekání na výsledek se díky novému přístroji zkrátí z původních 24 hodin na 7 hodin. „Díky tomuto vyšetření může lékař nasadit konkrétní cílené antibiotikum a nemusí zbytečně používat širokospektrální antibiotika,“ doplnil ředitel Nemocnice Tábor, a. s., Ing. Ivo Houška, MBA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…