Vyškovští zastupitelé schválili systematickou regulaci hazardu

21.11.2013 21:06

Systematickou regulaci hazardu na území města včera na svém jednání odhlasovali vyškovští zastupitelé. Schválená varianta hovoří o možnosti omezení počtu herních míst a přístrojů i o regulaci reklamy a marketingu. Na konkrétní kroky se nyní zaměří nově vzniklá pracovní skupina.

Vyškovští zastupitelé schválili systematickou regulaci hazardu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zastupitelé měli na výběr ze tří variant řešení situace v oblasti hazardu. Kromě systematické regulace to byla varianta zachování stávajícího stavu bez přijetí opatření a varianta „nulové tolerance“. „Rada města i já jako předkladatel jsme zastupitelům doporučili ke schválení právě variantu systematické regulace, protože se domníváme, že úplná prohibice tyto celospolečenské problémy nevyřeší,“ vysvětlil první místostarosta města Karel Jurka.

Ve Vyškově je v současné době ve 24 provozovnách umístěno 60 výherních hracích přístrojů povolovaných obcí a celkem 199 videoloterijních terminálů, které povoluje Ministerstvo financí ČR. „Podle výsledků analýzy, kterou jsme si nechali zpracovat, je tento aktuální počet hazardních přístrojů a herních prostředí v našem městě nadprůměrný,“ upozornil starosta města Karel Goldemund.

Po schválení varianty regulace budou následovat další již konkrétní kroky. „Ustanovíme pracovní skupinu, ve které zasednou zástupci politických stran a hnutí z řad zastupitelů a příslušní odborníci. Tato skupina by měla připravit návrh opatření a vyhlášky, ve které určíme konkrétní místa, kde lze či nelze provozovat hazard,“ nastínil starosta.

Další opatření k minimalizaci negativních jevů se mohou týkat omezení reklamy a marketingu. Podle schválené varianty řešení je však důležité prosazovat také preventivní opatření, jako je například aktivní vyhledávání hráčů a jejich nasměrování na odbornou pomoc a péči.

Zastupitelstvo města Vyškov dosud neschválilo žádnou obecně závaznou vyhláškou, která by regulovala provozování loterií a jiných podobných her. Už loni v dubnu sice zastupitelé schválili řešení situace v oblasti hazardu formou úplného zákazu hazardu a uložili radě města připravit příslušnou vyhlášku. Tato vyhláška byla předložena na loňském listopadovém zasedání Zastupitelstva města Vyškova, které však schválilo odložení jejího projednání na I. čtvrtletí roku 2013, a to po vyhodnocení a zvážení všech okolností, dopadů do rozpočtu města Vyškova a po získání zkušeností z jiných měst.

V průběhu dalšího období město postupně získávalo podklady a informace k dalšímu postupu a navázalo spolupráce s Českým institutem pro výzkum závislostí (CIAR). Výsledkem této spolupráce bylo vypracování „Komunitní analýzy zdravotních, sociálních a ekonomických dopadů provozování regulovaných druhů loterií a jiných podobných her“. Jedná se o materiál, ve kterém jsou hodnoceny dopady regulace loterií a jiných podobných her na město Vyškov, a který nabízí tři již zmiňované varianty řešení. Tento dokument včera zastupitelé vzali na vědomí.

Odvody z loterií a jiných podobných her do rozpočtu města Vyškov za rok 2012 činily 13 809 580 Kč (3,7 % příjmů rozpočtu města Vyškov), za I. pololetí roku 2013 byl příjem města Vyškov z odvodů celkem 9 565 879 Kč. Do konce roku se předpokládá, že celkové letošní příjmy z této oblasti by mohly dosáhnout 20 000 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vyskov-mesto.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…