Vysoké Mýto: Partnerství se Spišskou Belou stvrzeno, spolupracovat už začali hasiči a školy

09.06.2017 20:30

Starosta František Jiraský a primátor Štefan Bieľak podepsali partnerskou smlouvu mezi Vysokým Mýtem a Spišskou Belou.

Vysoké Mýto: Partnerství se Spišskou Belou stvrzeno, spolupracovat už začali hasiči a školy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

K slavnostnímu podpisu došlo 3. června v rámci městských slavností Dny města Spišská Belá. Formálně stvrdili rozhodnutí zastupitelstev obou měst z konce loňského roku, která jednomyslně podpořila uzavření partnerství.

„Podpisem smlouvy jsme stvrdili přátelství, které se zrodilo před dvěma lety. A jak už to často v životě chodí, přispěla k tomu náhoda. Oslovili nás tehdy z krajského úřadu, že k nim přijedou na návštěvu delegace partnerského Prešovského samosprávného kraje a Zakarpatské oblasti Ukrajiny. V delegaci prý bude většina mužů, které by určitě potěšilo prohlédnout si naše nové Muzeum českého karosářství. A protože jsme s představiteli kraje už dříve hovořili o tom, že bychom rádi získali za partnera nějaké slovenské město, na jejich návrh jsme kývli,“ řekl starosta a dodal: „Delegaci Prešovského kraje tehdy vedl jeho místopředseda Štefan Bielak. Vzpomínám na jeho bezprostřední reakci na moji poznámku, že bychom rádi navázali kontakt s nějakým slovenským městem. Štefan Bielak se nabídl, že pokud bude mít Vysoké Mýto zájem, velice rád pomůže v navázání vztahů. A dodal, že je zároveň primátorem Spišské Belé, která nemá v Česku žádné partnerské město.“ Během následných kontaktů a setkání se ukázalo, jak hodně si jsou obě města blízká. A že je jen otázkou času, kdy oficiálně uzavřou partnerství.

Starosta František Jiraský se na Dnech města Spišské Belé setkal také se starosty Brücku (Německo) a Ozarowa (Polsko), která jsou partnerskými městy Spišské Belé. Na památku podpisu partnerské smlouvy a rovněž 10. výročí partnerství Spišské Belé s Brückem pak společně zasadili památnou lípu.

Spolu se zástupci města se o víkendu do Spišské Belé vypravili také vysokomýtští dobrovolní hasiči. Hájili barvy města v soutěži o pohár primátora partnerského města Spišská Belá. Hasiči Lukáš Hynek a Tomáš Netolický navíc ještě vyzkoušeli fyzicky náročnou soutěž o titul Železný hasič. Vedle 3. ceny v soutěži družstev a krásného 4. místa Lukáše Hynka a 10. místa Tomáše Netolického si domů odvezli také smlouvu o spolupráci mezi hasičskými sbory Spišské Belé a Vysokého Mýta.  

V rámci Dnů města Spišská Belá se konala řada sportovních turnajů. Do florbalového turnaje se zapojil i tajemník Jan Vlček, který reprezentoval Vysoké Mýto v týmu Městského úřadu Spišské Belé. V každém zápasu bodoval a jeden zápas dokonce svým gólem rozhodl…

Hasiči, sportovní kluby, kulturní organizace i spolky … Mezi nimi všemi je velký potenciál budoucí spolupráce mezi Vysokým Mýtem a Spišskou Belou. Jako první začala v oblasti školství. Na podzim loňského roku do Vysokého Mýta zavítaly ředitelky spišskobelanských škol a se svými vysokomýtskými kolegyněmi diskutovaly o účasti žáků na různých akcích i o možných společných projektech. Prvním konkrétním příkladem spolupráce je letošní účast žáků dvou spišskobelanských základních škol na tradiční vysokomýtské Školympiádě. Fotogalerie Petry Klasovité ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

19:06 Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby kni…