Zámek v Bílovci si k Vánocům nadělil zrekonstruované nádvoří

22.12.2015 11:21

Rekonstrukce nádvoří zámku v Bílovci, která byla zahájena letos v červenci, je u konce. Akce v hodnotě zhruba sedm milionů korun kromě jiného přinesla i unikátní nález v podobě historické štětové dlažby. Ta zůstane v části nádvoří zachována.

Zámek v Bílovci si k Vánocům nadělil zrekonstruované nádvoří
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Náklady na rekonstrukci budou z převážné části uhrazeny z evropských dotačních fondů," říká starosta města Pavel Mrva a upřesňuje, že rekonstrukce byla rozdělena do několika etap. „Během první části byl odstraněn plot mezi zámeckým nádvořím a letním kinem a oba areály architektonicky propojeny dřevěným loubím a schody. Druhou etapu tvořila rekonstrukce samotného nádvoří, které je opticky rozděleno do dvou sektorů: jeden tvoří původní barokní štětová dlažba  z 18. století, dojezdová část je ze žulových kostek. V konečné fázi rekonstrukce byla opravena černá kuchyně a nejstarší, historicky nejcennější část zámku – bývalá kotelna, kde byly objeveny původní základy gotické tvrze. V rámci archeologických výzkumů byly nalezeny základy zámeckého křídla, které se do současnosti nedochovalo, pozůstatky hradního příkopu a padacího mostu," pokračuje Pavel Mrva s tím, že všechny zmíněné historické zajímavosti jsou opticky znázorněny v nové dlažbě plošným kamenivem. „Významnou součástí akce byla rekonstrukce přívodu vody a zprovoznění kanalizace. Díky tomu budeme moci v zámku, který letos kromě jiného prošel i rekonstrukcí fasády v hodnotě zhruba 900 tisíc korun, vybudovat kvalitní sociální zázemí," říká starosta města, podle jehož slov je v plánu také zpřístupnění bývalé kotelny ve sklepení.

Přestože rekonstrukce nádvoří byla prováděna v době turistické sezony, návštěvnost zámku tento fakt nikterak negativně neovlivnil. Právě naopak. „Například informace o objevení původní dlažby u vchodu pro služebnictvo i v průjezdu, jímž jezdily kočáry, upoutala pozornost návštěvníků, stejně jako kulturní akce, které tady pořádáme. K těm nejúspěšnějším patřil  Pohádkový zámek, citerové koncerty, koncert Calm Season nebo čtvrtý ročník divadelního festivalu O fous. A tak zámek od května do listopadu navštívily téměř čtyři tisíce návštěvníků, což představuje přibližně 30procentní navýšení oproti roku 2014," doplňuje kastelán zámku Eduard Valeš a upozorňuje na fakt, že v roce 2016 bude zámek otevřen už jubilejní, pátou sezonu. „V jejím průběhu se návštěvníci budou moci podívat například do pokojíku pro služebnou hraběnky Sedlnitzké, nově chceme otevřít i lovecký salonek, malou jídelnu a hasičské mini muzeum. A do zámecké kaple by se měl vrátit – byť jen v kopii – obraz svatého Hyacinta, patrona rodiny Sedlnitzkých," uzavírá Eduard Valeš.

• O vánočních svátcích 2015 zůstane zámek v Bílovci uzavřen, návštěvníkům bude opět zpřístupněn 23. dubna 2016. V nové zámecké sezoně pak bude poprvé otevřen nejen o víkendech, ale také ve středu.

• Město Bílovec do úprav trojkřídlého zámku, který je jedním z nejvýznamnějších historických objektů regionu, v posledních patnácti letech investovalo zhruba 15 milionů korun, z toho dotace představovaly zhruba 5 milionů korun. Například na zmíněné letošní pokračování rekonstrukce fasády, které bylo z 90 procent hrazeno z rozpočtu města, přispělo  Ministerstvo kultury ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…