Závěr prázdnin byl v Oblastní charitě Most opět mezinárodní

23.08.2016 10:03

Oblastní charita Most připravila v závěru prázdnin pro děti z charitních nízkoprahových klubů dva pěkné výlety na německou stranu Krušných hor.

Závěr prázdnin byl v Oblastní charitě Most opět mezinárodní
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V prvním případě se v rámci projektu „Pěstujeme krušnohorské tradice přeshraničně“ vydal autobus dětí z Mostu a Oseka s pedagogickým doprovodem do parku miniatur Malé Krušnohoří ve městě Oederan a v nedaleké obci Gahlenz do krušnohorského Vesnického muzea, do Farmy Miriquidi a na návštěvu tamní Evangelické-lutherské církevní obce.

Závěr prázdnin byl v Oblastní charitě Most mezinárodní. Děti z nízkoprahových klubů podnikly dva výlety na německou stranu Krušných hor

Na výletě v parku miniatur Malé Krušnohoří ve městě Oederan.

Malé Krušnohoří v Oederanu je nejstarším parkem svého druhu na světě a na ploše 17 tisíc m2 nabízí ke zhlédnutí dvě stovky ručně zhotovených modelů skutečných historicky významných staveb, ale i krásnou vegetaci či atrakce pro děti. Zábavnou formou je zde skloubeno poučení i nadšení např. z jízdy parkovým vláčkem, z loutkového divadla i pěkných prospektů, zaměřených také na jazykový trénink.

V Gahlenz nabízí muzeum nahlédnout do řezbářské tradice, do života horalů v uplynulých staletích, ale i do novodobé expozice o zemědělství a péči o životní prostředí, a farma „Miriquidi“ fascinuje chovem krásných tvorů zvaných alpaky, jejichž srst je surovinou pro vlnu mimořádné kvality.

Příjemným závěrem bohatého zážitkového dne bylo setkání s dětskou sekcí církevní obce, kde jsme u společného stolu zpívali, mlsali a vedli přátelské rozhovory. V kostele Svatého kříže jsme od pana faráře přijali požehnání pro další život a práci, děti pro úspěšný nový školní rok a Oblastní charita Most pro její záslužnou činnost. Společná modlitba byla za porozumění mezi národy a za světový mír.

Projekt byl oslavou deseti let úspěšného přeshraničního partnerství Mostecké charity s Vesnickým muzeem Gahlenz, kde byly děti opět sladce obdarovány a v jehož rámci vyjde i informativní leták o muzeu v českém jazyce.

Projekt byl podpořen Česko-německým fondem budoucnosti.

Výlet do do partnerského Marienbergu

Ve druhém případě vyjely děti se svými vychovateli do partnerského Marienbergu na Česko-německou dětskou slavnost, která byla součástí projektu „10 let kulturních zařízení Bergmagazin, Městská hala a Koňský žentour“. Po slavnostním zahájení před Městskou halou za přítomnosti významných osobností okresu, města, organizací i spolků, odhalení automobilu, věnovaného ve prospěch dětské dopravní bezpečnosti a vypuštění tisíce barevných nafukovacích balónků, následoval program plný her, tvoření, zábavy na atrakcích, ale i poučných expozic a kulturního programu na jevišti i mimo ně.

Program celého dne byl dvojjazyčný, takto jsme absolvovali i prohlídku města s průvodkyní v dobovém historickém kostýmu, jejíž pomocnicí byla dívenka Maria, protože Panna Maria je symbolem tohoto krásného, architekturou i půdorysem „ideálního města“. Viděli jsme zbytky městských hradeb, nejstarší dům pocházející ze 16. století, dověděli se o kostele a prohlédli si náměstí se sochou zakladatele Marienbergu vévody Heinricha Zbožného a krásnou historickou radnicí.

V odpoledním programu v hale zazpívaly děti z Mostecké charity „My jsme muzikanti, přicházíme z České země“ a své vystoupení „Romský tanec“ předvedl i charitní taneční kroužek.

V případě obou výletů byla naše návštěva uvedena zdravicí, která zaujala i přítomné novináře, a děti ze sociálně slabých rodin prožili u německých přátel dva krásné prázdninové dny.

Přeshraniční partnerství a přátelství obohacuje naši práci a je naším příspěvkem k dobrému evropskému soužití.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…