Bartoň (Piráti): Vláda by měla dodržet slib a navýšit platy učitelů na 150 % průměrného platu z roku 2017

08.04.2019 16:36

Pirátům jde především o to, aby byla vláda skutečně schopná naplnit svůj slib, tedy navýšit platy učitelů na 150 procent jejich průměrného platu z roku 2017, což by mělo činit přibližně 46 tisíc korun.

Bartoň (Piráti): Vláda by měla dodržet slib a navýšit platy učitelů na 150 % průměrného platu z roku 2017
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Zatím nepadla žádná konkrétní informace o tom, jak to bude s dalším navýšením platů v roce 2020. Podle ekonomů ale lze očekávat zpomalení ekonomiky. Ministerstvo financí ČR plánuje škrty v rozpočtech jednotlivých resortů. Již v minulém roce muselo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pokrýt nezajištěné výdaje v oblasti speciálního školství a na platy učitelů v rozpočtu na rok 2018 nezbylo. Právě z těchto důvodů Piráti přišli na půdě Poslanecké sněmovny s návrhem usnesení, aby k navýšení skutečně došlo již v roce 2020, a to na 130 procent průměrné mzdy. Přes původní souhlasné stanovisko ale vládní poslanci tento návrh nakonec shodili ze stolu, přestože je v souladu s programovým prohlášením vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

16:21 Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech