Flachs (SPD): Neurvalé chování Turků v Nizozemí a volební úspěch Geerta Wilderse

14.03.2017 15:48

Násilnosti, kterými se prezentovala 400 tisícová turecká menšina v Nizozemí, nenechaly nikoho na pochybách, že tito imigranti jsou nadále loajální tureckým politikům. V této situaci jde do parlamentních voleb Strana pro Svobodu Geerta Wilderse.

Flachs (SPD): Neurvalé chování Turků v Nizozemí a volební úspěch Geerta Wilderse
Foto: spo-milevsko.eu
Popisek: Robert Flachs

Je zřejmé, že stávající nizozemská vládní koalice svůj poměrně rázný postoj vůči tureckým demonstrantům zaujala i s ohledem na blížící se volby. Násilnosti imigrantů nakonec mohou u voličů pomoci oběma stranám. Vládě za svůj rázný postoj, ale bezpochyby i Geertu Wildersovi, který dlouhodobě kritizuje nizozemskou imigrantskou vítací politiku. 4 milióny obyvatel z řad imigrantů hovoří za vše.

Z hlediska sestavování nové vlády ve své podstatě není ani tak důležité, zda ve středečních volbách získá Geert Wilders o pár procent více či méně (dlouhodobě se pohybuje okolo 15 %), neboť další strany deklarovaly snahu nevpustit Stranu pro svobodu do vládní koalice. Zásadnější bude, zda při povolebním vyjednávání některá z parlamentních stran uvedené předvolební sliby poruší. Nejzajímavější bude dopad voleb na další dlouhodobý vývoj v Evropě. Političtí oponenti, kteří se vymezují ve všech státech Evropské unie proti imigrantské vítací politice, proti byrokratickému diktátu EU, proti imperiální politice mocností apod. získávají dlouhodobý vliv u voličů.

Stávající vládní elity mají na výběr ze dvou možností. Buď vliv národních stran omezí tím, že alespoň do určité míry přijmou politické postoje této části veřejnosti nebo i nadále budou tyto názory ignorovat. Druhá možnost nahrává v dlouhodobém horizontu politickým subjektům reprezentující národní zájmy, neboť mohou i nadále posilovat a získávat nespokojené voliče.

V Německu i Francii je vznik třetí síly reprezentující národní zájmy již dlouhodobě viditelný. Hra na pravici a levici v podání Německé CDU a SPD či francouzských republikánů a socialistů širokou veřejnost již unavuje. Zvláště pokud je jejich společným hlavním zájmem nepustit k vládě nikoho dalšího. Pro tento cíl jsou ochotny ustoupit i od svých programů.

Národním stranám i jednotlivým kandidátům například Marine Le Pen to hraje do karet. Jsou automaticky pasováni do role jediných představitelů opozice vůči celému stávajícímu establismentu.

Naposledy jsme něco obdobného viděli u našich jižních sousedů. Přestože se proti Norbertovi Hoferovi ze Svobodné strany Rakouska postavili sdělovací prostředky i představitelé dalších stran, kandidát svobodných dokázal oslovit více než 46 % voličů. Je jen otázkou času, kdy obdobné úspěchy bude národní opozice slavit i v dalších státech.

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.