Janoušek (KDU-ČSL): Jak s dotacemi pro vesnické prodejny?

27.05.2017 17:52

Měl by někdo přispívat na provoz prodejen na malých vesnicích nebo v místních částech? To je otázka, na kterou hledám odpověď jako starosta i jako člen krajského výboru pro regionální rozvoj. Na něm vznikl nový grant, který by podpořil venkovské prodejny. Těch u nás od roku 1995 ubylo téměř o třetinu.

Janoušek (KDU-ČSL): Jak s dotacemi pro vesnické prodejny?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Na jednu stranu se v řadě obcí provozování malé prodejny stává spíš sociální službou, na druhou stranu se mnohdy k prodejnám chovají macešsky jejich provozovatelé. Anebo je nepodpoří místní obyvatelé a raději nakupují v supermarketu ve městě. Jenže hlavně ti starší a nemocní takovou volbu nemají.

Věřím, že Krajem Vysočina nově vyhlášený grantový program pomůže právě jim. Nám ostatním zbývá uvědomovat si, že nižší ceny i pohodlnější nákupy potravin v supermarketech jsou vykoupeny dalšími zápory. Řetězce jsou zásobovány tolik kritizovanými kamiony, deformují výkupní ceny zemědělcům, dávají malý prostor regionálním výrobcům a jejich zaměstnanci často pracují pod tlakem.(číst celý článek)

Zkrátka otázka venkovských prodejen je podle mě hlubší a souvisí i s naším životním stylem, s podporou místních zemědělců a s potravinovou soběstačností naší země.

Pavel Janoušek, zastupitel Kraje Vysočina a starosta Oslavice na Žďársku

(text byl zaslán do redakce Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…