Korte (TOP 09): Oni mají také máslo na hlavě

26.05.2017 12:29

Projev na 57. schůzi sněmovny 26. května 2017 k bodu "Zbavení povinnosti zachovávat mlčenlivost osob, které se v rámci své činnosti v Poslanecké sněmovně v období od 28. 7. 2016 do 18. 8. 2016 seznámily s tzv. Šlachtovou zprávou":

Korte (TOP 09): Oni mají také máslo na hlavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Dobré ráno, dámy a pánové, já chci pouze doplnit, co říkal ve svém prvním vstupu pan expředseda Blažek a ilustrovat onu absurditu. Úniky z takzvané Šlachtovy zprávy, což už zde bylo řečeno, že není zpráva, ani Šlachtova, procházely celé léto, zejména v Lidových novinách, zejména po výsleších bývalého policisty ÚUOZ pana Komárka. Dokonce v jednom případě ten únik byl ještě dříve, než nám to pan Komárek na komisi stačil říci. Takzvanou Šlachtovu zprávu jsme dostali od vrchního státního zástupce v Olomouci pana Ištvana.

Je na ní napsáno na každé stránce Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. To není majetek Poslanecká sněmovny, to je majetek Vrchního státního zástupce v Olomouci. Nyní pracovník GIBS pod dozorem státního zástupce z Olomouce žádá, abychom mu vydali to, co má vrchní státní zástupce v Olomouci. To samo o sobě je dostatečně absurdní.

Žádost o vydání těch materiálů a o zproštění mlčenlivosti k umožnění výslechů členů komise a pracovníků aparátu přišla koncem listopadu. Já jsem to tehdy komentoval tak, že to chápu jako zaprvé pokus o zastrašení komise, která vstupovala do závěrečné fáze své práce, to jest začínala koncipovat svoji závěrečnou zprávu, a zadruhé pokus o diskreditaci té komise, protože veřejnost nečiní příliš velký rozdíl, jestli je někdo vyslýchán jako svědek, obviněný či obžalovaný. Takže se pak může klidně říci, no jo, oni udělali nějakou zprávu, ale oni mají také máslo na hlavě.

V reakci, nevím jestli na tato má slova, několik dnů poté paní vrchní státní zástupkyně Bradáčová vydala pokyn, aby poslanci byli vyslechnuti po skončení mandátu komise. Já tedy, upřímně řečeno, ten minuciózní rozdíl nechápu. Nechápu, v čem se liší mé postavení poslance 31. 1. 2017 od poslance 1. 2. 2017. Chápe to asi pouze paní doktorka Bradáčová. Tolik prosím k ilustraci oné absurdity, na kteroužto hru bychom neměli přistoupit.

Pokud jde o mě, já musím říci, že mně je to úplně jedno. Existuje článek 28 ústavy, na který se odvolám, takže já svědčit nebudu. Ale není mi to jedno, pokud jde o naše spolupracovníky, kteří tam s námi trávili také 12, 14 hodin hluboko do noci, kteří se na tento článek ústavy odvolati nemohou. Takže prosím i pro ochranu zaměstnanců, nehlasujte pro. (Potlesk zprava.)

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii