Matějka (Referendum): Hnutí obdrželo dar na volební kampaň deset milionů korun

01.09.2017 10:04

Politické hnutí Referendum o Evropské unii, které kandiduje v letošních sněmovních volbách, obdrželo na transparentní účet dar ve výši 10 milionů korun.

Matějka (Referendum): Hnutí obdrželo dar na volební kampaň deset milionů korun
Foto: Archiv SNČR
Popisek: František Matějka, předseda Strany nezávislosti České republiky

Jde pravděpodobně o historicky nejvyšší soukromoprávní dar pro politický subjekt v České republice. Celkem tak dárci poskytli na volební kampaň prozatím pres 14 milionů.

„V současné době disponujeme několika právními názory ve věci využití takto vysokého daru pro kampaň. Zákonný termín pro vrácení peněz je 1. dubna 2018. Pohled právníků je pro nás důležitý, protože z dosavadních jednání s dalšími dárci vyplývá, že tento dar v podobné výši pravděpodobně nebude jediný,“ sdělil předseda hnutí František Matějka.

„Deset milionů pro Referendum o Evropské unii nastoluje otázku, jak s nimi naložit. Parlamentní strany, aby odřízly z voleb doposud neparlamentní konkurenci, nastavily novelami zákonů o volbách a o sdružování v politických stranách a hnutích pravidla, která dar v takové výši od soukromých osob neumožňují. Jim však nadále na kampaň a činnost přitékají peníze nás všech ze státního rozpočtu. Tento stav nejen podle nás ve skutečnosti odporuje Ústavou zaručené férové soutěži mimoparlamentních stran s těmi parlamentními,“ dodal Matějka.

„Těší nás, že důležitost referenda o EU pro Českou republiku dárci chápou, a to bez rozdílu jejich pracovního či sociálního postavení, které jim umožňuje poskytnout různou výši podpory. To je skvělá zpětná vazba pro naše hnutí, ale také silný vzkaz voličům v České republice,“ komentoval situaci Pavel Chleborád, člen předsednictva hnutí.

„Referendum o EU je nejdůležitějším tématem voleb, přestože se ostatní politici tváří jinak a předkládají lidem předvolební sliby, které mnohdy odporují členství České republiky v EU. Navíc nejde o téma zahraniční, jak tvrdí někteří politologové. O referendu nelze rozhodnout nikde jinde, než právě a jedině v českém národním parlamentu, do kterého letos naše hnutí kandiduje,“ doplnil Chleborád.

Hnutí Referendum o Evropské unii podalo pro říjnové sněmovní volby plné kandidátky ve všech krajích České republiky. Mezi 343 kvalitními kandidáty najdou voliči vysokoškolské učitele, živnostníky, ředitele podniků, jednatele společností, zaměstnance v soukromém i veřejném sektoru, ale například i policisty nebo vojáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…