Ministr Mládek: Návrh na úplné zrušení současného atomového zákona je nepřijatelný

27.05.2016 11:13

Projev na 47. schůzi sněmovny 27. května 2016:

Ministr Mládek: Návrh na úplné zrušení současného atomového zákona je nepřijatelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Dovolte mi, abych ve třetím čtení uvedl vládní návrh atomového zákona. Nový atomový zákon má nahradit zákon č. 18/1997 o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření, tak zvaný atomový zákon, a o změně a doplnění některých zákonů.

Stávající zákon č. 18/1997 Sb. má zůstat účinný pouze dočasně ve zbytkové podobě jako právní úprava odpovědnosti za jadernou škodu, a to do doby přijetí nové právní úpravy v této oblasti.

Nový atomový zákon uvádí právní úpravu mírového využívání jaderné energie a ionizujícího záření do souladu s požadavky nově přijatých předpisů Euroatomu a doporučení mezinárodních organizací.

K návrhu zákona uplatnily pozměňovací návrhy hospodářský výbor a výbor pro životní prostředí. Návrhy obou výborů jsou z hlediska budoucí aplikace zákona vhodné a lze s nimi souhlasit. Obecně lze souhlasit s pozměňovacími návrhy uplatněnými poslancem Janem Birkem v rámci druhého čtení. Naopak nemohu vyjádřit souhlas s ostatními pozměňovacími návrhy, uplatněnými poslanci v rámci druhého čtení. Některé z těchto návrhů jsou povahou diskriminační, protože neodůvodněně zvýhodňují některé příjemce plateb z jaderného účtu, který je určen výlučně na zajištění bezpečného nakládání s radioaktivním odpadem, nebo naopak plátce příspěvku na tento účet.

Návrh na úplné zrušení současného atomového zákona je nepřijatelný, neboť zákon bude ve zbytkové podobě dočasně nadále upravovat odpovědnost za jadernou škodu.

Ostatní poslanecké návrhy narážejí na texty zákona, které plynou z mezinárodních nebo unijních závazků České republiky. V některých případech jsou návrhy nadbytečné, protože údajně omezované činnosti návrh zákona nijak nezakazuje ani k nim není třeba mít povolení státu.

V souladu s výše uvedeným vás žádám o vyslovení souhlasu s navrhovaným zákonem ve znění pozměňovacích návrhů, doporučených garančním výborem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …