Paroubek: Státníci G7 dramatizují Brexit

30.05.2016 10:12

Podle vyjádření skupiny sedmi nejmocnějších zemí Západu a Japonska by byl odchod Velké Británie z EU rizikem pro globální růst. Nejsem samozřejmě příznivcem odchodu Británie z EU, ale myslím, že se z věci dělá větší drama, než jaké drama to je.

Paroubek: Státníci G7 dramatizují Brexit
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud by Velká Británie rozhodla o odchodu z EU, nebylo by to jistě okamžitě, do týdne po referendu, ale britská vláda by musela dohodnout s EU podobné předivo smluv, jaké mají s EU dnes například Švýcaři či Norové.

Nicméně se zdá, že se vytváří poměrně bezpečná většina britských občanů, a to díky určitým posunům v názorové hladině Britů nad 60 let, kteří jsou nyní většinově pro setrvání Velké Británie v EU. Starší lidé chodí k volbám a jejich názor byl až do nedávné doby vůči EU spíše skeptický. Nyní se začal měnit, a to je dobře. Za zhruba tři týdny, co zbývají do referenda, se může stát celá řada věcí, ale s největší pravděpodobností žádná velká dramata nenastanou.

Pokud dnes podle britských průzkumů podporuje setrvání v EU zhruba 55 % Britů, 41 % je proti a zbytek jsou nerozhodnutí, je to dobré východisko pro závěrečnou část kampaně před referendem. V ní se vlastně spojily největší politické síly Británie, tedy většina konzervativců, naprostá většina Labour Party, liberální demokraté a také Skotská národní strana, k podpoře setrvání Velké Británie v EU.

Samozřejmě také Spojené státy mají zájem na jejím setrvání v EU, ale z jiných než ekonomických důvodů, byť prohlášení šéfů zemí G7,jež Američané inspirovali. vypadá trochu jinak.

Spojené státy by v případě odchodu Velké Británie z EU ztratily významnou část vlivu, který na EU prostřednictvím svých „zvláštních vztahů“, které udržují s Británií, mají.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…