Paroubek: Ve vztazích Německa a Turecka přituhuje

21.07.2017 18:04

Když se před rokem v červenci část turecké armády pokusila o puč, čekali mnozí se sympatiemi vůči tomuto pokusu, jak to dopadne. Každý realisticky uvažující politik Západu musel vidět dlouhodobou snahu prezidenta Erdogana o posílení autoritativních rysů svého vládnutí.

Paroubek: Ve vztazích Německa a Turecka přituhuje
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Po neúspěšném puči došlo v Turecku k ohromným čistkám ve veřejné správě, armádě, policii, v akademické sféře a nebylo možné se zbavit dojmu, že seznamy Erdoganových odpůrců byly připraveny jaksi předem, tedy ještě před pokusem o puč proti Erdoganovi. Turecké bezpečnostní síly zajistily v minulých dnech několik lidsko-právních aktivistů, mezi jinými i německé občany a obviňují je ze závažných trestných činů. Samozřejmě, že tyto „závažné trestné činy“ jsou nejspíše vykonstruované. A nemá smysl o tom příliš hovořit.

Německý ministr zahraničních věcí Gabriel po konzultaci s kancléřkou Merkelovou i se šéfem SPD Schulzem, tedy hlavami dvou vládních stran, se začal nebývale tvrdě obouvat do Turecka. Vyzývá německé občany, aby zvážili své vycestování do Turecka, a informuje německé investory, že je potřeba, aby byli zdrženliví při nových investicích v Turecku. Takže německé poselství spočívá v omezení peněz pro Turecko poklesem přílivu turistů i poklesem přílivu investic. A ještě k tomu hovoří ministr Gabriel o přehodnocení pomoci Turecku, o kterém bude mluvit s unijními kolegy, týkajícímu se ochrany východní hranice EU před přílivem imigrantů.

Turecko již sice významnou část z 3 miliard eur, které mu byly na tento účel přislíbeny, obdrželo, ale je to jasná hrozba, která může vést k další eskalaci napětí ve vztazích Turecka k Německu i Evropské unii jako celku. Gabriel však nesmí zapomenout na jednu věc. Je potřeba, aby unie zajistila ochranu svých hranic před imigranty sama, bez pomoci zemí zatím spojeneckých, které se ovšem od Evropské unie každým dnem vzdalují, což je právě příklad Turecka.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…